Skip to main content

Jelnyelvi híradó 2011.12.02.

újabb forint elleni támadástól tartanak, Orbán Viktor szerint az árfolyamot az Európai Uniós fejlemények befolyásolják.

A választójogi törvényről egyeztetnek, a Kárpátaljai Magyar képviselők fórumának résztvevői politikusokkal találkoznak.

Tárgyalóasztalhoz ül a német kancellár és a francia elnök az Európai Unió válság megoldásáról lesz szó. Az egykori Burmába látogatott Hillary Clinton.Az Egyesült államok egyelőre nem oldja fel a Mianmar elleni szankciót.

Jó napot kívánok!

újabb forint elleni támadástól tart a miniszterelnök. Erről a Kossuth rádió 180 perc című műsorában beszélt. Orbán Viktor azt mondta eddig minden rosszindulatú támadást sikerrel elhárított a kormány. A forint ingadozásáról azt mondta, hogy az árfolyamot nem a magyar gazdaság, hanem az Európai Uniós fejlemények befolyásolják. A kormányfő szerint jövőre mindenképpen a gazdasági növekedés megerősítése a cél. Ennek érdekében szükség van egy nemzeti növekedési tervre, mert enélkül recesszióba süllyedhet a gazdaság. Orbán Viktor szerint a leminősítések szezonját éljük,hol az egyik, hol a másik uniós tagállamot minősítik le. Ráadásul ez mindig összekapcsolódik spekulációs támadásokkal, ami Magyarország esetében is így történt. Erről a miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában beszélt: „Ezt a legutóbbi komoly spekulációs támadást sikerült elhárítani, de én úgy készülök, hogy még valamikor december közepe után néhány nappal lesz egy újabb, hasonló támadás.” Azokban a napokban kezdődnek el a nemzetközi valutaalappal is a tárgyalások, egy úgynevezett elővigyázatossági hitelkeretről . Orbán Viktor azt mondta- idézzük: „Egy nap alatt is meg tudunk állapodni, amint elértük a céljainkat.” A forint árfolyamának ingadozásáról a miniszterelnök úgy vélekedett, hogy nincs ember aki komolyan gondolná, hogy a magyar gazdaság is eszerint változott. A kormányfő szerint jövőre mindenképpen a gazdasági növekedés megerősítése a cél. Ennek érdekében azt kérte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől, hogy minden más teendőjét sorolja hátrébb, és a terv elkészítésére fordítsa az erőit, mert e nélkül recesszióba süllyedhet a magyar gazdaság.

Kevesebb, mint három órás szünet után, reggel nyolckor a választójogi törvénytervezet vitájával kezdte meg a munkát az országgyűlés. Előtte hajnali ötig tartott szerda reggeltől az ülés, vagyis 45 órán át. A vitát ma Kósa Lajos expozéja nyitotta. A Fidesz alelnöke szerint tények igazolják, hogy a választókerületek tervezett újrafelosztása nem befolyásolja a választási eredményt. Megítélése szerint ez csak olyan országokban fordulhat elő, ahogy egyfordulós, a győztes mindent visz elvén alapuló választási rendszer működik, és csak két jelentős politikai szereplő van, illetve emellett kellő adat áll rendelkezésre az egyes körzetek előrelátható szavazatairól.

Először mondhatnak véleményt a készülő választójogi törvényről a Kárpátaljai Magyar képviselők fórumának résztvevői. A határon túli politikusok az Országházban találkoznak a magyar vezetőkkel. A parlamentből Gótfalvai Krisztina jelentkezik: Kövér László házelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes beszédével kezdődött a tanácskozás. Semjén Zsolt arról beszélt, hogy a szavazati jog megadásának két alapja van. Az egyik az, hogy az új alaptörvényben benne van, hogy Magyarország felelősséget visel minden magyarért, a másik pedig a kettős állampolgárság könnyített megadása. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az igénylők száma év végére elérheti a kétszázezer főt, illetve, hogy a honosítási eljárás az mindenhol zavartalanul zajlik. Azt mondta tehát, hogy ez a két alapja a szavazati jog megadásának, hiszen nincs A és B állampolgár csak magyar állampolgárok vannak, akik voksolhatnak és rájuk is lehet szavazni. Az ülés azóta zárt ajtók mögött zajlik. Gótfalvai Krisztina, köszönjük szépen.

Befagyasztották a politikusok fizetését Szlovákiában. Erről tegnap döntött a pozsonyi parlament. A törvénymódosítás szerint jövőre nem emelkedik többek között az államfő, a kormánytagok és a parlamenti képviselők bére, de a fő államügyész és az ombudsman sem kaphat magasabb fizetést. Döntöttek arról is, hogy a jövőben csak az a parlamenti képviselő jogosult kéthavi fizetésének megfelelő végkielégítésére aki legalább öt hónapig ült a törvényhozásban.

Már a jövő héten tárgyalóasztalhoz ül a német kancellár és a francia elnök, hogy megegyezzenek azokról a lépésekről, amelyekkel az Európai Unió kilábalhat a válságból, és amelyek biztosítják a kontinens jövőjét. Ezt tegnap több ezres tömeg előtt jelentette be a francia elnök. Nicolas Sárközy azt mondta új gazdasági korszak kezdődik , csökkenteni kell az adósságot. A német parlamentben Angela Merkel azt mondta: „Erre nincs gyors és egyszerű megoldás, hanem ez egy évekig tartó folyamat.”Az egész Európai Unió átalakítására utalt tegnap touloni beszédében Nicolas Sárközy francia elnök. Bejelentette, Merkel kancellárral már a jövő héten nekilátnak, hogy meghozzák azokat a döntéseket amelyek biztosítják Európa jövőjét.”Mindent megteszek, hogy Berlin és Párizs együtt a stabilitás és a bizalom tengelye legyen, amelyre Európa bátran építhet. Ezt mondta több ezres hallgatóság előtt a francia államfő. Európát újra kell gondolni és új alapokra kell helyezni, méghozzá sürgősen, magyarázta a francia elnök. Azt mondta, az euró válság mindent romba dönthet. Mi marad Európából az euró nélkül? Mi marad ha a közös gazdaságunk lelke összeomlik? Semmi! Az euró megvédése Európa megvédését jelenti. ” Szögezte le a francia államfő. Sárközy nem kertelt, nyíltan kimondta hogyan képzeli el ezt. Szigorúbb, gyorsabb, hatékonyabb, automatikus szankciókra van szükség azok ellen akik nem tartják be a szavukat, mondta Sárközy, aki kijelentette az adósságok korszaka után most az adósságcsökkentés korszaka veszi kezdetét. Délelőtt a berlini Bundestagban Angela Merkel is erről beszélt, azt mondta az Unió alapszerződését meg kell változtatni, Brüsszelnek jobban bele kell látni a tagállamok költségvetésébe. ” Konkrét lépéseket teszünk a költségvetési unió megteremtésére. Mi nem csak beszélünk arról, hogy Európában stabilitásra van szükség, hanem neki is láttunk, hogy megteremtsük.” Mondta Angela Merkel. A német kancellár szerint az adósság csökkentése évekig tartó folyamat, és szigorú költségvetési együttműködés kell hozzá. Ha viszont csak az euró zóna országaira vonatkozik a költségvetések szorosabb összehangolása, az felerősítheti azokat a félelmeket, hogy létrejön a kétsebességes Európa, vagyis aki kimarad az lemarad.

Felmentették a törökbálinti petárdagyár robbanás ügyében megvádolt cég vezetőjét. 2004. augusztus 5-én hárman meghaltak, és hatan megsérültek amikor felrobbant a Pirotechnik Kft. raktára a Pest megyei Törökbálinton. A kár több mint 50 millió forint volt. Az ítélet szerint a raktárban olyan robbanóanyag okozta a detonációt, amivel a Kft. nem dolgozott így nem tudni ki a felelős. A vádlottak felmentését egyébként az ügyészség kérte, mert az elkészült szakvélemények alapján a vádhatóság sem látta bizonyíthatónak a felelősséget. A Pirotechnik Kft. vezetői szerint egyik konkurensük akarta tönkretenni őket.
Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság Aczél Zoltánt a Haladás labdarúgócsapatának vezetőedzőjét. A sportvezetőt tegnapelőtt bilincsben vitték el a rendőrök a Videoton elleni Magyar Kupa mérkőzés után. Az edzőt, aki korábban a bundabotrányban érintett Siófok szakvezetője volt vesztegetéssel gyanúsítják. Az ügyészség szerint 2009-ben amikor Siófokon volt edző, két játékosa, két esetben pénzt ajánlott neki, ha segít befolyásolni a végeredményt. Aczél Zoltán tagadja, hogy köze lenne a bunda ügyhöz. ő a 13. gyanúsítottja fogadási csalásokkal összefüggő ügyeknek, vele együtt heten vannak előzetes letartóztatásban, illetve őrizetben.

Ma kezdődik annak a kormányőrnek a pere, aki két és fél éve megsebesített egy járókelőt Budapesten. Az őr az önkormányzati Minisztériumnál volt szolgálatban, amikor az épület előtt megállt egy taxis, igazoltatni akarta, de a sofőr elhajtott, mire a kormányőr háromszor rálőtt a kocsira. Az egyik golyó a lábán sebesítette meg egy járókelőt. A kormányőrt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják .

Tálib bombagyárost fogtak el és visszaverték a rájuk támadó fegyvereseket a magyar és az amerikai hadsereg különleges egységei. Igaz ezúttal itt Magyarországon, és csak egy közös gyakorlat keretében. A tatárszentgyörgyi éles szimuláció azonban a katonai szakértők szerint bármikor valósággá válhat Afganisztánban, ezért kell felkészülni rá. Sötétedés után terepjárókkal közelítették meg a katonák a tatárszentgyörgyi lőtéren felállított házakat. A tálibok is sokszor ilyenekbe bujkálnak Afganisztánban. Az utolsó néhány száz métert gyalog tették meg. Miután a tábor kapujában álló őröket lefegyverezték, a belső szobákban elfogták azt a bombagyárost akinek több korábbi merénylethez is köze volt. Az akcióban résztvevő katonák arcát nem mutathatjuk. „Miután bejutottak ebbe a házba, behatoltak, átvizsgálták az épületet, majd miután kijöttek onnan, találtak különböző veszélyes eszközöket amiket elhoztak .”A különleges műveleti zászlóalj a honvédség elitalakulatának számít, a legveszélyesebb feladatokra vetik be őket. Ilyenek például a terrorelhárítás a különleges felderítés, vagy az elfogott emberek kiszabadítása. A zászlóalj katonái Afganisztánban is ott vannak. A mostani gyakorlat különlegessége hogy az amerikai katonákkal együtt hajtották végre, a magyarok pedig csak segítették , a szituációban frissen kiképzett afgán katonákat. „Szeretnénk minél inkább olyan helyzetbe hozni a csoportot, ahol hibázik, pontosan azért, mert azok azok a hibák, amelyek alapján aztán meg tudjuk ítélni a felkészültséget, később pedig a hibákat javítva egyre tökéletesebb, egyre profibb csoportokat tudunk összeállítani.” A gyakorlat része volt az is, hogy visszavonulás közben támadás érte a katonákat, akik közül az egyik megsérült. őt, egy kisebb csoport a helyszínen látta el. Szeptemberben egy afganisztáni feladat végrehajtása közben a tálibok megtámadták az amerikai katonákat, akiknek az életét a magyar különleges műveleti zászlóalj emberei mentették meg, ezért az amerikai különleges erők parancsnoka külön kitüntetésben részesítette őket, a zászlóaljnak pedig egy zászlószalagot adományozott. A híradót Silacher Tamás tudósította, a tatárszentgyörgyi lőtérről.

Több mint fél évszázad után először látogatott amerikai külügyminiszter az egykori Burmába. Hillary Clinton azt mondta, az Egyesült államok egyelőre nem oldja fel a Mianmar elleni szankciókat, de ha tartós gazdasági és politikai reformok történek, akkor ez is változhat. Történelmi pillanat. Több mint 50 éve nem járt amerikai külügyminiszter Mianmarban. Hillary Clinton most találkozott először Aung Szán Szu Csí-vel. A burmai ellenzék emblematikus figurájával. Az országban a 60-as évek elejétől tavalyig katonai diktatúra volt hatalmon. Tavaly tartottak választásokat, amelyen többnyire olyan főtisztek nyertek, akik az egyenruhát öltönyre cserélték. Az amerikai külügyminiszter azt mondta bízik abban, Mianmar a demokrácia útjára lép. „Egyelőre még nem tartunk itt, de ha így lesz enyhülhetnek vagy akár meg is szűnhetnek ország elleni szankciók.”- mondta Hillary Clinton. Aung Szán Szu Csí pártja 1990-ben megnyerte a választásokat. De a katonák akkor nem adták át a hatalmat, és a politikus az elmúlt két évtized nagy részét börtönben vagy házi őrizetben töltötte. Tavaly szabadult,de a legutóbbi választásokat pártja bojkottálta. Most viszont visszatérhetett a közéletbe és legközelebb már indulni is akar a választáson. „Sokan kérdezik hogy valódi változások zajlanak Mianmarban vagy ez csak amolyan látszat átalakulás. Bízom abban, hogy a kormányban vannak olyanok, akik komolyan gondolják, hogy végig viszik a demokratikus reformokat.”-mondta Aung Szán Szu Csí. Az amerikai külügyminiszter az ország elnökével, Thein Sein-el is találkozott. Korábban ő is tábornok volt. A katonai diktatúra idején az amerikai diplomácia Mianmart az egykori Burmát, a zsarnokság előretolt helyőrségének nevezte. Az országban továbbra is többszáz politikai foglyot tartanak fogva. Idén is szervez cipősdoboz akciót a baptista Szeretetszolgálat. Országszerte 100 gyűjtőponton várják december 19-éig a cipősdobozba csomagolt ajándékokat, amelyeket karácsonyig eljuttatnak a rászoruló gyermekekhez. Tavaly több mint 22 000 gyerek kapott így ajándékot.

„Kell egy dal”. Ezzel a címmel pályázatot hirdet a közmédia. A jövő évi Eurovíziós dalfesztivál magyar slágerét keressük. A 16 legjobb pályaművet és előadóikat show műsorokban mutatjuk be. Azt pedig, hogy ki képviselje az országot jövő májusban, Bakuban a nézők és a szakmai zsűri dönti el. Wolf Kati óriási reményekkel érkezett tavaly az Eurovíziós dalfesztiválra. Versenydalát nemcsak a magyar, hanem a külföldi közönség is szerette. Dortmundban a rádió közönség díját, egy üvegből készült violinkulcsot szavaztak meg neki a hallgatók, kedvenc dalukért , még a dalfesztivál elődöntője előtt. Az eredményhirdetés feszült pillanatai, majd az ováció. Kati bejutott a döntőbe. A dal szövegírója Geszti Péter is szinte biztosra vette a sikert a döntőben.: „Mindenképpen látok esélyt arra, hogy dobogós legyen.” A sikerhez azonban nem volt elég a közönség szimpátiája, a végső összesítésben Wolf Kati a 22. , a győztes pedig Azerbajdzsán lett. Ausztráliában a hatodik helyet szerezte meg Wolf Kati az Eurovíziós dalfesztiválon. Igaz ez a vélemény nem számított bele az eredménybe, azt mindenki elismeri, hogy a szavazás túl bonyolult, és nem képes ellensúlyozni a nemzetek lakosságszáma közti különbségeket, és a hagyományos szimpátiákat vagy éppen ellenszenveket. A következő versenyre a közszolgálati televízió egy kicsit másképp készült. Show műsorok, szakavatott zsűri és a közönség segítségével dönti el ki képviselje az országot a megmérettetésen. „Szerintem jó dallal. jó előadással, jó kampánnyal meg sok- sok összefogással lehet eredményeket elérni .és még egyszer mondom nem csak a helyezést tartom eredménynek.” Az MTV-n januártól ismerhetik meg a nézők a 16 legjobbnak ítélt dalt, és előadót. A közmédia egy testületként összefogással kampányol a magyar dallal világszerte. „Január 1-jén indul a Duna World csatorna, ami az egész világra sugározza majd a magyar értékeket. és ennélfogva ugye ab ovo a Duna World-ön és a Duna televízión keresztül mindenképpen megtesszük. Az Eurovíziós dalfesztivál, az olimpia és a foci vébé után a harmadik legnagyobb TV-s közvetítés a világon, amit világszerte 130 millióan kísérnek figyelemmel. A hazai döntőt és a bakui versenyt is élőben közvetíti a közmédia.

Most következnek a sporthírek, és az időjárás-jelentés. Híradóval fél 8-kor jelentkezünk legközelebb. én köszönöm figyelmüket, legyen kellemes a hétvégéjük. Viszontlátásra!

Jelnyelvi tolmács: Csömör Károly