Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2011.12.07.

Elfogták a pénzszállító lopás elkövetőit, az 1,2 millárd forint egy része is előkerült.

Nem tettek vallomást a vádlottak a Verók-ügyben, Kékesi Tibor volt szocialista képviselőt is kérdezték volna.

Továbbra sincs önálló magyar tanszék a marosvásárhelyi orvoskaron, a minisztérium vitatja az egyetem belső szabályzatát.

Budapesten is bemutatták a Zóna című dokumentumfilmet, a csernobili atomkatasztrófa helyszínén forgatták.

Jó napot kívánok!

Elfogták a múlt heti pénzszállító lopás két elkövetőjét. Megtalálták az eltűnt egymilliárd-kétszázmillió forint egy részét is. A rendőrségi tájékozató nemrég fejeződött be. A helyszínről Zakar ádám tudósít. „öt nap, száz nyomozó, hatezer munkaóra, és az elkövetők rendőrkézre kerültek. így foglalta össze nem sokkal ezelőtt a számok nyelvén a pénzszállító kézre kerítésére folytatott hajszát a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. Fülöp Valter érzékeltetésül elmondta azt is, és a történetet felidézve, hogy tegnap délelőtt elsőként Lőrincz Róbert bűntársát, bizonyos V. Pétert fogtak el, aki ellen egyébként orgazdaság miatt már korábban kőrözést adott ki a vámhatóság, a Nemzeti Adó és Vámhivatal. Ezt követően folytatódott a Mikulás napi esemény délután. Ekkor jutott el a rendőrség bevetési osztálya a pénzszállító vezetőjének búvóhelyére. Itt egyébként megtalálták a bankból ellopott pénzt, de hogy pontosan mennyit, azt nem árulták el, mégpedig a nyomozás érdekeire hivatkozva. Ugyanígy azt sem tudhattunk meg, hogy ez a bizonyos búvóhely pontosan hol volt. A BRFK felvételeket is nyilvánosságra hozott az elfogásról, ezen jól látszik, jól láttam, hogy a lefoglalt pénz egy része külföldi valutában volt. A rendőrségi tájékoztatóan elhangzott még, hogy az elfogott gyanúsítottak kihallgatása jelenleg is folyik, a nyomozók együttműködést az ő részükről nem tapasztaltak.”

Nem tettek vallomást azok a szocialista politikusok, akiket ma tervezett meghallgatni a bíróság a Verók-ügyben. Terézváros volt polgármestere és társai ellen az a vád, hogy több mint százmillió forint vagyoni hátrányt okoztak a kerületnek, egy ingatlan eladása kapcsán. Négy vádlottat hallgattak ma meg, köztük Kékesi Tibor volt hatodik kerületi szocialista önkormányzati képviselőt. Sem ő, sem a többi vádlott nem járult hozzá, hogy mutassuk őket, vagy hangjukat használjuk. A bírósággal sem voltak túl közlékenyek. Tanúvallomást nem tettek, és kérdésekre sem voltak hajlandóak válaszolni. Egyetlen kivétellel: „Akár a bűnössége kérdésében kíván-e nyilatkozni?”Nyilatkoztak: egyikük sem vállalta magát bűnösnek. Ahogy korábban Fősd György volt szocialista alpolgármester, és Verók István volt szocialista polgármester sem. Verók korábban azt nyilatkozta, példátlan a magyar igazságszolgáltatás történetében, hogy kollektív bűnösség elvét próbálják alkalmazni képviselőkre. „úgyhogy én ezért tekintem politika ügynek.” Ma vallomás híján a vádlottak korábbi, kihallgatási jegyzőkönyveidből idéztek a tárgyaláson. Itt éppen a negyedrendű vádlott nyilatkozott, hogy miért nem akarta, hogy a Fidesz javaslat szerint pályázat útján adják el az ingatlant. A jegyzőkönyvből a bírónő olvas fel. „én a pályáztatás, licitálás ellen szavaztam, mivel ez az ellenzék által felvetődött ötlet volt, mely véleményem szerint, gáncsoskodó, az eljárás menetét hosszabbító, akadályozó javaslat volt.” Az Andrássy út 47-es számú ház gyanú szerint áron aluli eladása miatti per hétfőn folytatódik. Mivel ez kiemelt ügy, a bíróság elméletileg két hónap alatt lezárja majd, tehát február elejére akár ítélet is születhet.

Módosította a kormány a növekedési tervet fél- egy százalékra. Erről és a készülő stabilitási törvény részleteiről ezekben a percekben tartanak tájékoztatót. A helyszínről Szilágyi Béla jelentkezik. „Magyarországon az államadósság a jövőben mindaddig csökkenni fog, amíg a GDP növekszik, ez a lényege az úgynevezett stabilitási törvénynek. Ebben rögzítik azt az adósságcsökkentő szabályt, amely szerint az államadósság 2015-ig a GDP 65-70%-ra míg 2020-tól 50%-ra csökken. Matolcsy György szerint a következő években Magyarországon sokkal jobban csökken majd az államadósság, mint ahogy azt az Európai Unió előírja. A nemzetgazdasági miniszter belejelentette, hogy jövőre már fél- egyszázalékos növekedéssel számol a kormány, de ez lehet, hogy több lesz, ha sikerül megvalósítani a most kidolgozott gazdasági növekedési tervet. Ebben kitörési pontokat jelöltek ki, a gazdasági fejlesztés érdekében ezek egyike, a kis- és közepes vállalkozások minél hatékonyabb támogatása. Ennek érdekében a kormány, az Uniós források nagy részét a vállalkozási szektorba irányítja, de emellett jelentős állami pénzekhez is hozzájuthatnak majd a cégek. A cél érdekében jelentős tőke-emelést hajtank végre a Magyar Fejlesztési Banknál, és leányvállalatainál. így mintegy ezermilliárd forintot pumpálnak majd a gazdaságba. Ma találkozik a nemzeti fejlesztési miniszter, a Nemzetközi Valutaalap budapesti képviseletének vezetőjével. Fellegi Tamás korábban azt mondta, egyenlőre csak informális tárgyalások kezdődnek, addig ameddig a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság valamint a Magyar kormány mandátumot ad a tárgyaló delegációnak, ami január első napjaiban várható. A Nemzetgazdasági Minisztérium november 17-én közölte, hogy a kormány tárgyalásokat kezd, egy új típusú együttműködésről a Nemzetközi Valutaalappal.

Az MTI Hírcentrum információi szerint, hetekig váratják azokat a bankok, akik forint hitelből szeretnének végtörleszteni. úgy tudjuk több ezren várnak a döntésre. A Pénzügyi Felügyelethez még nem érkezett panasz ilyen ügyben, de azt mondják kivizsgálják, ha felmerül, hogy a bankok nem tartják be a szabályokat. A felügyelet szerint az elbírálásnak nincs törvényi határideje. A végtörlesztők viszont csak az év végéig jelenthetik be igényüket. Az elmúlt egy hónapban egyébként, megduplázódott a végtörlesztők száma, már csaknem 55 ezren vannak, többségük saját forrásból fizetett.

Az Európai Tanács ülésére készül Marseilles-ben, az Európai Néppárt. A kongresszuson részt vesz Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, aki egyben a Néppárt egyik alelnöke. A helyszínről Konsiczky Zoltán az MTI Hírcentrum munkatársa tudósít. ” Bár az Uniós csúcstalálkozó, melynek célja az euró válság megoldása, csak a hét második felében lesz Brüsszelben, sok minden már most Marseilles-ben eldőlhet. Itt tartja 20. kongresszusát az Európai Néppárt, amelynek a Fidesz is tagja. Jelenleg a legtöbb uniós országban az Európai Néppárt politikusai, vagyis a Néppárt tagpártjai vannak hatalmon. Tagja a Néppártnak a francia kormánypárt és a német CSU/CDU is. Vagyis legtöbben azok közül akik Brüsszelben meghozzák a döntést, már itt vannak Marseilles-ben. Itt van Nicholas Sárközy francia elnök, és Angela Merkel német kancellár is. és jelenleg mindenki a Párizs-Berlin tengely által javasolt Uniós szerződésmódosításról beszél. Merkel és Sárközy, vagy ahogy a francia sajtó emlegeti őket, „Merközy”, gyakorlatilag azt javasolja, hogy az Uniós szerződésbe kerüljön bele, hogy a rosszul gazdálkodó országokat súlyosabb és automatikusan életbe lépő büntetőintézkedésekkel lehessen sújtani. A németek nem titkolt célja, hogy Brüsszelnek beleszólást biztosítsanak, ha egy- egy tagország költségvetése veszélyezteti az egységes piac egészét. Sárközy ugyanakkor pedig ennek ellenére a nemzeti szuverenitás elveit hangoztatja. Nagy- Britannia, a másik európai nagyhatalom pedig vétóval fenyeget, ha nem kap megfelelő garanciákat.

Elfogadta a jövő évi szigorú megszorításokat tartalmazó költségvetést a görög parlament. A nemrég megalakult Lucas Papademos vezette kormány arra kapott mandátumot, hogy elfogadtassa a jövő évi büdzsét, ezzel megmentve Görögországot az államcsődtől, és, hogy elvezesse az országot a választásokig, amelyet a tervek szerint februárban tartanak. A szavazás alatt ezrek tüntettek az athéni parlament előtt.

Szabadlábra helyezhetik a következő napokban Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, így döntött a zágrábi alkotmánybíróság. A testület ezzel helyt adott a politikus beadványának. Az eljárásban Ivo Sanadert háborús nyerészkedéssel vádolják, illetve azzal, hogy még külügyminiszter- helyettesként 500.000 ezer euró kenőpénzt fogadott el egy banktól. Emellett a terhére róják, hogy 10 millió euróval vesztegette meg őt a MOL vezérigazgatója. Cserébe, a vád szerint, lehetővé tette, hogy a magyar vállalat irányítási jogot szerezzen az INA horvát állami olajvállalat fölött. Több száz ellenzékit vettek őrizetbe Szentpéterváron, ahol már harmadik napja tüntetnek Vlagyimir Putyin miniszterelnök ellen. A tüntetők azt állítják, a választásokat elcsalták az Egységes Oroszország Párt javára. A kommandósok üres buszokba terelték a demonstrálókat, miközben azok azt skandálták, hogy Putyin tolvaj, illetve, hogy Oroszország egyszer szabad lesz. Több száz tüntetőt vettek őrizetbe a moszkvai Diadal téren is, köztük van Borisz Nyemcov volt miniszterelnök- helyettes, több ellenzéki politikus, illetve újságíró is. Megemelt támogatással folytatódik jövőre a Tanyaprogram. A kormány 1,5 milliárd forintos kerettel segíti a tanyákon élők helyzetének javítását, és a gazdálkodást. Jelentette be a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, az agrárminiszter. Idén 930 millió forintot osztanak szét, 2012-ben pedig már 1,5 milliárd forint fordítható a tanyafejlesztési programra. A miniszter beszélt arról is, hogy az Egy koca, egy porta programmal a háztáji és a kisgazdaságokban szeretnék növelni a sertéstartási kedvet. „Lehet, hogy hatmillió sertést nem lehet egy program által elérni, de az összes elképzelés, a közfoglalkoztatás, szociális foglalkoztatás, állattenyésztés összekapcsolása,állattartás összekapcsolása illetve a sertésprogram, amely a nagy- közepes, és kis szereplőkre egyaránt tartalmaz elképzeléseket, elérheti a kívánt célt.”

Januártól huszonnyolc új tűzoltó őrs alakul az országban, hogy a tűzoltók minél gyorsabban a káresetek helyszíneire érhessenek. Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató azt mondta, ezzel a kiérkezési időt tizenöt percre szeretnék csökkenteni. Ez jelenleg átlagosan huszonöt perc. A januártól életbelépő új Katasztrófavédelmi törvény, a polgári- védelmi szolgálatot is átalakítja. „Hogyha a mentőerők, és tűzoltók, vagy polgári védelmi erők a lehető leggyorsabban, legjobban felkészülve, felszerelve érnek a helyszínre, akkor- akkor valami fontosat tettük, és a lakosság ezt nyilván érzékelni fogja.”

Négyszáz-ezer doboz csecsemőknek szánt tejport hív vissza a boltok polcairól a Meiji élelmiszer- és tejipari vállalat. A tápszerben ugyanis radioaktív szennyeződést mutattak ki. Egyenlőre nem tudni, hogy a cézium hogy került a tejporba. A vállalat azt feltételezi, hogy a fukushimai atomerőmű balesetekor kibocsájtott részecskék kerülhettek be a tápszerbe. A szennyezett bébiételt csak Japánban forgalmazták, így Európába biztosan nem került belőle. A Meiji élelmiszer- és tejipari vállalat a csecsemőknek gyártott tejporban mutatta ki a céziumot. Bár a radioaktív anyag mennyisége nem éri el az egészségügyi határértéket a cég önként vállalta, hogy a négyszáz-ezer doboz szennyezett tápszert megsemmisíti. A fukushimai erőmű balesete óta a japánok kiemelt figyelmet fordítanak az élelmiszerek kiemelt biztonságára. ” Az én kisfiam is ezt a tápszert kapta amikor kisbaba volt, ezért megértem, hogy a szülők most aggódnak.”- mondja az egyik kiotói édesanya. A cég honapján kért bocsánatot, és azt ígérte, hogy kivizsgálja az ügyet. A Meiji vezetői azt feltételezik, hogy a fukushimai atomerőmű balesetekor kibocsájtott részecskék kerülhettek bele abba a forró levegőbe amivel a tejport szárították. Közben a sérült erőművet üzemeltető cég bejelentette, hogy nemrég radioaktív anyagokkal szennyezett víz szivárgott a tengerbe az egyik blokkból. ” Szakembereink már vizsgálják a baleset okát, és azt is, hogy a kiszivárgott víz milyen mértékben szennyezte a környezetet.” – mondta a Tetco szóvivője. A balesetet szenvedett fukushimai atomerőműben negyvenöt tonnányi vízben mutattak ki radioaktív szennyeződéseket. A nukleáris anyag pedig már korábban is kiszivárgott a tengerbe. Budapesten is bemutatták a Zóna című dokumentumfilmet, amelyet a csernobili atomkatasztrófa huszonötödik évfordulója alkalmából készített két magyar újságíró. Az alkotók a kint töltött egy hét alatt bejárták a csernobili zónát, és interjúkat készítettek a katasztrófában érintett emberekkel. A legnagyobb atomkatasztrófa helyszínérről készült ez a dokumentumfilm. Az alkotók célja, hogy bemutassák,hogyan élnek az emberek ma a csernobili zónában. „Arról pedig, hogy mi van Csernobilban most, milyen a balesetnek az utóélete, erről nem-nem esik egyáltalán szó. Tehát mi azzal a céllal mentünk ki, hogy bemutassuk magát a zónát, hogy mi található a zónában jelenleg.” A dokumentumfilm több mint öt hónapig készült.”Pályázati pénzt nem vehettünk fel a filmhez, tekintettel az ország nehéz helyzetére, így vállalatokat keresünk meg, Magyarországon működő kis- és középvállalkozásokat, illetve nagyvállalatokat azzal, hogy álljanak az ügyünk mellé, hogy a filmünket megvalósíthassuk.” A Zóna című dokumentumfilmet januártól vetítik a mozikban.

Továbbra sincs önálló magyar tanszék a marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetemen, annak ellenére sem, hogy a román törvények ezt előírják. Az oktatási minisztérium érvénytelennek tartja az egyetem szabályzatát, a magyar tanárok pedig bojkottálták azt a választást, ahol a vegyes szakokról szavaztak. Az új oktatási törvény szerint azokon a román egyetemeken, ahol több nyelven tanítanak, az oktatás nyelve szerint önálló, fő tanszékeket kell szervezni. A marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetemen azonban nem hagyták jóvá a magyar tagozat elkülönülését, hanem a magyar oktatókat is a románokkal közös tanszékbe sorolták. A magyar oktatók tiltakozásképp nem vettek részt a vegyes főtanszékek megalakításában. ” Ne vonjuk kétségbe a legitimitásukat, de úgy gondoljuk, hogy ez minket nem érint, mi várjuk azt, hogy a törvénynek megfelelően legyenek meg a magyar departamentumok is. Az egyetem szerkezetét a karta rögzíti, az oktatási tárca már többször jelezte, nem hagy jóvá olyan egyetemi kartát, amely nem tartja tiszteletben az oktatási törvényt. Ezért azt a struktúrát sem ismeri el, amelyet a marosvásárhelyi Orvosi Egyetemen alakítottak meg. ” Jelen pillanatban, a minisztérium álláspontja szerint, nincs elfogadott kartája az egyetemnek, és attól, arra bármilyen lépése az egyetemnek, vagy partizánakció, vagy belső okoskodás. Az egyetem szenátusa eheti ülésén ismét napirendre tűzi az egyetemi karta módosítását, értesüléseink szerint a minisztérium másodszor is figyelmezteti az egyetemet, hogy a magyar oktatást, önálló magyar főtanszékekbe kell szerveznie. Mától újraindult a busz közlekedés Pécs történelmi belvárosában. A város két kisebb, a szűk utcákban is könnyen mozgó járművet vásárolt. A midi buszokon negyvenen utazhatnak. Pécs belvárosában azért szűnt meg a tömegközlekedés, mert a Kulturális Főváros Program kapcsán átalakították a Széchenyi-teret. A díszburkolat átadása után már nem engedték vissza a járműveket. Az új járat ma indul a Vásárcsarnoktól és a belváros több részét is érinti. Ezek voltak a hírek délben, a sporthírek után jön az időjárás jelentés, utána pedig a Kárpát- expressz. Híradóval fél 8-kor jelentkezünk. Köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Jelnyelvi tolmács: Boros Katalin