Skip to main content

Jelnyelvi híradó 2011.12.12.

A miniszterelnök napirend előtt értékeli az EU csúcsot, megkezdődik a vita arról, hogy Magyarország csatlakozzon-e az uniós paktumhoz.

Támogatta az Alkotmányügyi Bizottság a főbíró jelölteket, Handó Tünde lehet az Országos Bírósági Hivatal, Darák Péter a Kúria elnöke.

Egy két éves leukémiás kislány a testvérétől kapott őssejtet, állapota azóta folyamatosan javul.

Máig jelentkezhetnek a középfokú felvételi vizsgára az általános iskolások. ötszáz középiskola írt elő írásbelit.

Jó napot kívánok!

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik a parlament mai ülése. A miniszterelnök várhatóan a múlt heti Európai Uniós csúcson megismert válságkezelő terveket ismerteti, illetve megerősítheti a jövő évi költségvetés átdolgozásának szükségességét. Az uniós megállapodásról szóló parlamenti vita egyébként várhatóan már a héten elkezdődik. Az Országgyűlésnek márciusig kell döntenie. Várhatóan a pénteki uniós csúcson megismert válságkezelő tervekről tájékoztatja ma napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor az Országgyűlést. A tervezett együttműködéstől csak Nagy- Britannia zárkózott el, több euró zónán kívüli tagállam, köztük Magyarország is azt jelezte, hogy parlamenti felhatalmazáshoz köti a csatlakozást. A magyar kormányfő még tegnap az M1-nek adott exkluzív interjújában azzal indokolta a döntést, hogy csak az Országgyűlés dönthet a nemzeti szuverenitást érintő kérdésekben. „Itt olyan megállapodás született, az euróval fizető országok között, amelyek a nemzeti szuverenitást, a nép választott képviselőinek, vagyis a parlamenti képviselőknek a jogkörét jelentősen korlátozza, és én nem akarok, és nem is mondhatok le Magyarország szuverenitásáról, anélkül, hogy a magyar parlament erre ne adna fölhatalmazást.”Az uniós megállapodásról szóló parlamenti vita várhatóan már a héten elkezdődik. Az Országgyűlésnek márciusig kell döntenie.

Felszólal ma délután a brit parlament alsóházában David Cameron brit kormányfő. A miniszterelnök beszámol a képviselőknek, hogy miért döntött úgy, hogy megvétózza az Uniós megállapodást. Emiatt Nagy-Britannia az egyetlen ország, amely biztosan kimarad az uniós pénzügyi megállapodásból, amelyben a 17 euró ország vesz részt. Kilenc másik uniós tagállamban pedig a parlament dönthet a szerződés aláírásáról. „Keserű csalódottságot érzek a múlt heti csúcs miatt.”-mondta Nick Clegg brit miniszterelnök -helyettes, a brit kormánykoalíció kisebbik pártja, a Liberális Demokraták vezetője. „Most az a veszély fenyeget, hogy Nagy- Britannia elszigetelődik, és mellékszereplő lesz az Európai Unióban.”- vélekedik Clegg. Arra a kérdésre viszont, hogy felbomolhat- e emiatt a kormánykoalíció, azt mondta: „Ez óriási károkat okozna. Eluralkodna a zűrzavar egy olyan időben, amikor egyébként is nagy a bizonytalanság a gazdaságban.” David Cameron az uniós csúcson úgy döntött nem járul hozzá az uniós szerződés módosításához. Ezzel megakadályozta, hogy uniós szinteken döntsenek, az euró zóna válságának kezeléséről. így a britek kimaradnak a megállapodásból. Sokan úgy gondolják, ezzel Nagy- Britannia megtette az első lépést kifelé az Unióból. A brit kormány azt mondja azért döntött az vétó mellett, mert nem kapta meg a kért garanciákat, a londoni City, az európai pénzügyi rendszer egyik központja számára. „óriási a nyomás.”-mondta David Cameron brit kormányfő. „Amikor egyedül marad az ember, és huszonhatan győzködik, hogy mondjon le a nemzeti érdekeiről, álljon be a sorba, és írja alá a szerződést. Az lett volna a könnyebb út, de ezzel ártottam volna az országnak, amire nem voltam hajlandó. Ha az ember elhatároz valamit, azt nem szabad feladni, megmondtam, hogyha nem kapunk biztosítékokat, akkor nem lesz egyezség. én álltam a szavam.”- mondta David Cameron. Bírálói szerint Cameron rossz döntést hozott, és a britek kimaradása hosszabb távon visszaüt Nagy- Britanniára. A kormányfő délután szólal fel a brit alsóházban, hogy ismertesse a képviselőkkel, miért döntött úgy, ahogy.

Francois Hollande a francia ellenzéki szocialisták elnökjelöltje újratárgyalná a pénteki uniós megállapodás legfontosabb elemeit. Szerinte az egyezség nem alkalmas sem a piaci bizalom helyreállítására, sem a középtávú növekedés beindítására. Közben indulni akar a jövő évi francia elnökválasztáson Dominiqe De Villepin korábbi kormányfő, aki Nicholas Sárközy elnök régi riválisa a jobboldalon. Azt mondta felül akar emelkedni a pártpolitikán, és elege van abból, hogy Franciaországot megalázzák a piacok, amelyek újabb és újabb megszorításokat kényszerítenek az országra. Villepin szerint Franciaország lassan elveszíti szuverenitása nagy részét, és más országok érdekeihez igazodik.

Gyengült a forint, a mai kereskedés kezdetekor. Nem sokkal adásunk előtt az eurót háromszáznégy forinton jegyezték. A svájci frank kétszáznegyvenhét forintot ér, jelenleg a dollár pedig kétszázhuszonkilenc forintba kerül.

Ismét csökkenhet a gázolaj ára. A porfolio.hu elemzése szerint, néhány forinttal lehet olcsóbb majd a dízel a héten, a benzin ára viszont most várhatóan nem változik. A MOL legutóbb a múlt héten csökkentette az üzemanyagok árát, a gázolaj akkor három, a benzin pedig két forinttal lett olcsóbb.

Támogatta az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal, és Darák Péter, a Legfelsőbb Bíróság, vagyis új nevén a Kúria elnökjelöltjeit. Darák Péter jelenleg a Legfelsőbb Bíróság közigazgatási kollégiumának bírája. Handó Tünde pedig a Fővárosi Munkaügyi Bíróságának elnöke. Az ellenzék nem támogatta a jelölteket, bár az LMP és az MSZP érdemben nem is vett részt a vitában. Hatalmas médiaérdeklődés mellett várta két új főbíró-jelölt bizottsági meghallgatására. Handó Tünde szerint az eddig ítélkezési gyakorlatban sok hiba volt. Elfogadhatatlan például szerinte, hogy egyes bíróságok akár két hét alatt kitűznek egy tárgyalást, máshol viszont fél évet kell várni erre.” Azt gondolom, hogy ez elfogadhatatlan egy jogállamban, igazgatási vezetőként azon leszek, hogy ezeket az anomáliákat megszűntessem.” A szocialisták, mert csak ők vettek részt az ülés nagy részén tartalmi kérdéseket nem tettek fel. Rövid véleményt fogalmaztak meg Handó Tünde jelölése kapcsán.” Ez egy szégyenteljes színjáték. Nagyon sokat fog ártani a magyar igazságszolgáltatásnak.” Handó Tünde szerint több évtizedes munkája során soha nem merült fel, hogy ne lenne független. ” Ha e tekintetben kétségtelen, hogy semmiféle aggály nem merült fel, akkor úgy gondolom, hogy az a helyes, ha a lehető legszélesebb körben adjuk meg a támogatást.” Az ellenzék, mely korábban élesen bírálta, hogy Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő felesége a jelölt, most ezt nem hozta szóba. A másik jelölt, a Kúria elnökének jelöltje, konkrét elképzelésekről beszélt meghallgatásán, például arról, hogy a Kúriánál az új bíróságokról joggyakorlat elemző csoportok állnak majd fel. „Ez a szerepfelfogás, ez egybecseng azzal a filozófiámmal, amit eddigi szakmai pályafutásom során igyekeztem megvalósítani, nevezetesen, hogy egyfajta konzultatív közvetítő szerepet töltsek be. Szerinte a gyakorlatban kevésbé az egyedi perek felülvizsgálatát kell ellátnia a Kúriának, inkább az alapvető jogelveket kell meghatároznia. A szocialisták gyakorlatilag egyetlen kérdésére pedig nem kívánt válaszolni. ” Indulnak várhatóan politikusok ellen viszonylag nagy számban eljárások, nem tetszik azt gondolni, hogy esetleg ezen a fronton gondolnak önnek új feladatot szabni a jelölő szervek?” „Olyan véleményre kíváncsiak, amit bíróként nem fogalmazhatok meg.” A bizottság többsége mindkét jelöltet támogatta, az Országgyűlés várhatóan már kedden szavaz róluk, kétharmados többséggel, kilenc évre választják őket.

Huszonhárom milliárd forintot költ jövőre a főváros, út-és hídfelújításokra. – jelentette be a főpolgármester. Tarlós István elmondta, 2011-ben összesen 19 kilométeren cserélték ki az útburkolatot a fővárosban, a legszigorúbb minőségbiztosítási ellenőrzés mellett. Tarlós István szerint ez azt jelenti, hogy az idén megújult huszonkilenc útvonal élettartama tizenöt évvel növekszik a korábbiakhoz képest. A főpolgármester beszélt a Fővárosi Iparűzési adó 2,5%-ra történő emeléséről, amelyet Bakdi Gábor, György István, Láng Zsolt és Rogán Antal kormánypárti képviselők nyújtottak be pénteken a parlamentnek. Tarlós István elmondta, a félszázalékos Iparűzési adó emelés 40-45 milliárd forintos többletbevételhez juttatja Budapestet, ami a BKV életben tartásához nélkülözhetetlen összeg. „Miniszterelnök úrral egyeztem meg múlt szombaton, egy hosszú egyeztetésen, hogy egy ilyen forrást kell, illetve nem kell, hanem lehetséges csak találni, és ennek a megegyezésnek az alapján nyújtották be a parlamenti képviselők, illetve a parlamenti képviselők ön által említett csoportja ezt a törvénymódosítást, ami februártól lenne hatályos, még az sem biztos, hogy ennek hosszú távúnak kell lenni, de néhány évre biztosan szükség van.”

Kivizsgáltatná az orosz választáson történt állítólagos visszaéléseket az orosz elnök. Dmitrij Medvegyev az interneten tette közzé üzenetét amelyben azt írja, minden hivatalos panaszt megvizsgálnak. A kormányellenes tiltakozókat ez nem csendesítette le. Medvegyev bejelentéséhez több ezren szóltak hozzá. A politikai elemző azt hiányolja, hogy az üzenetből nem derül ki, hogy ki fogja kivizsgálni az állítólagos csalásokat. A hétvégén az elmúlt húsz év legnagyobb kormányellenes megmozdulásai voltak Oroszországban. Vlagyimir Putyin szóvivője viszont azt mondta, a csalásokkal kapcsolatos panaszok nem változtatják meg a választások eredményét. A legnagyobb internetes közösségi oldalon jelentette be Dmitrij Medvegyev orosz elnök, hogy minden hivatalos bejelentést megvizsgálnak az állítólagos választási csalásokkal kapcsolatban. Az orosz elnök oldalán ezrek likeol-ták a bejegyzést, és több mint tízezren szóltak hozzá. A vélemények vegyesek. Sokan üdvözlik a bejelentést, mondván végre történik valami, de legalább ugyanennyien gyalázkodnak is. „A közvélemény döntő többsége úgy gondolja, hogy csaltak a választásokon.”-mondja Dmitrij Oreskin politológus. „Erre nem az a válasz, hogy üzeneteket írogatok az interneten. Bizottságot kell felállítani, be kell vonni a választási megfigyelőket, a sajtó képviselőit, a civil szférát, és újra kell számolnia voksokat. Ez nem olyan bonyolult.”-magyarázza az elemző. Medvegyev előszeretettel használja az internetes médiumokat, az egyik közösségi oldalon, több mint háromszáz-ötvenezren like-olják. Mikroblogját pedig majd egy millióan követik, és éppen itt haragította magára legjobban a tiltakozókat. Szombaton azt írta nem ért egyet a tiltakozók jelszavaival, ők azzal vágtak vissza, hogy legfőbb jelszavuk a Tiszta Választás, és ezzel szerintük elég ciki nem egyet érteni. A december 4-ei választáson győzött, de elvesztette kétharmados többségét, az orosz belpolitikát az utóbbi évtizedben meghatározó Egységes Oroszország Párt, amelynek élén Vlagyimir Putyin kormányfő áll, aki jövő tavasszal ismét győzni akar az elnökválasztáson. A választási csalások gyanúja miatt szombaton az elmúlt évtizedek legnagyobb kormányellenes tüntetése volt Moszvkában, egyes források szerint volt olyan választókerület ahol a pártok a voksok összesen 140%-át kapták, emiatt vonultak tízezrek az utcára.

Másodszor mentettek életet Magyarországon családi őssejttel. A borsod megyei kórházban fél éve végezték el a beavatkozást egy kétéves, leukémiás kislányon. Testvérétől kapott őssejtet. A gyerek állapota, azóta folyamatosan javul, már tünetmentes. Orvosai abban bíznak, hogy teljesen meggyógyul. Ugyanitt és hasonló körülmények között volt hónapokig a kétéves szegedi kislány. Súlyosan leukémiás volt, ezért az orvosok a testvére születésekor levett őssejtet beültették a beteg kislány szervezetébe. A kislányt már hazaengedték a kórházból, úgy tudjuk jól van,de a család egyenlőre nem vállalta az interjút. Magyarországon most végeztek másodszor családi őssejt bankban tárolt, őssejt beültetést, ami azt jelenti, hogy a beteg egyik hozzátartozójától kapja meg a köldökzsinórból levett vért. A kezelést végző orvos szerint azokban Magyarországon szükség lenne közösségi őssejt bankokra is. „Sajnos Magyarországon nem áll rendelkezésre az a pénz, az az összeg, amiknek alapján az úgynevezett szövet tipizlálást el lehetne végezni és a fagyasztást fent lehetne tartani. Ezek a közösségi köldökzsinór bankok, ezek, nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is őssejt forrást jelentenének.” Jelenleg huszonöt kisgyerek vár Magyarországon hasonló kezelésre, nekik szinte az egész világon keresnek donorokat, ennek ellenére sokszor fél évet is várniuk kell, hogy megfelelő őssejthez jussanak.

Máig jelentkezhetnek a középfokú felvételi vizsgára az általános iskolások. Idén mintegy ötszáz középiskola írta elő, hogy a hozzájuk jelentkezőknek előzetesen központi írásbeli kell részt venniük. A vizsgákat január 20-án és 21-én, a pótlóvizsgát pedig január 26-án tartják. A pontszámok február elején lesznek nyilvánosak. A középfokú felvételiről részletes információkat, az Oktatási Hivatal honlapján találnak az érdeklődők.

Kábelrongálás miatt nem jár a szentendrei hév, Szentendre és Békásmegyer között. Reggel öt óra óta pótlóbuszok viszik az utasokat. – közölte a BKV. A forgalom előreláthatólag délben állhat helyre.

Magyargyűlölő falfirkák jelentek meg a vajdasági óbecse általános iskoláján. Knézy Péter polgármester egyedi esetnek minősítette a történetet, és mélységesen elítélte a vandál cselekedetet. A rendőrség már el is fogta a tettest. A falfirkát egy magyar nemzetiségű kiskorú írta az iskola falára, egyenlőre nem tudni, hogy miért, a falfirkákat már lefestették.

Schmidt Mária történész, a Terror Háza múzeum főigazgatója, és Vörös T. Károly újságíró, a Népszabadság korábbi főszerkesztője veheti át a Román Kulturális Intézet, Kulturális Nívó Díját, és a Média Díját. A budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója, a díjak odaítélésének indoklásában elmondta, hogy Schmidt Mária, a volt kommunista országok huszadik századi történelmének kutatásában elért eredményeiért, és a Terror Háza Múzeum színvonalas programjaiért érdemelte ki az elismerést. Vörös T. Károly pedig újságírói teljesítményével érdemelte ki, a Román Intézet Média Díját.

Premier előtti jótékonysági vetítést tart a Budapest Film december 21-én. Az életrevalók című francia filmalkotást vetítik le, a bevételből pedig, a Budapesti Mozgásjavító Iskolát támogatják. A film egy balesetben megbénult sportoló, és egy börtönből szabadult férfi barátságáról szól. A film sajátos humorral mutatja be, mikén lehet fogyatékosként is teljes életet élni. Az életrevalókat az MTV Filmbeszerzési Igazgatósága is megvásárolta, az alkotást a közszolgálati televízió is műsorára tűzi.

Ezek voltak a hírek délben, most következnek a sporthírek, majd az időjárás jelentés, utána pedig a Kárpát-expressz, híradót fél 8-kor láthatnak legközelebb. én köszönöm, hogy velünk tartottak, további szép napot kívánok! Viszontlátásra!