Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2011.12.21.

Januártól állami kézben, 13 fővárosi kórház átadásáról döntött a közgyűlés.

Autópályára zuhant egy kisrepülő az Egyesült államokban, 5 utas, köztük 2 gyerek is meghalt.

újra szabad a két orosz blogger, két hétig voltak börtönben, és máris újabb tüntetéseket szerveznek.

Padlófűtéssel melegítik az oroszlánokat a Mecsekben, erősebb tápot is kapnak, hogy ne fázzanak.

Ez a Híradó Délben, Jó napot kívánok!

A jegybank törvényjavaslatot nem vonják vissza, de elképzelhető, hogy módosítja a kormány. Ezt Martonyi János mondta a Ma Reggelben. A külügyminiszter utalt arra, hogy a napokban Jose Manuel Barosso, az Európai Bizottság elnöke levélben kérte Orbán Viktort, hogy a kormány vonja vissza a jegybank törvény módosításáról, valamint a pénzügyi stabilizációról szóló javaslatot. Ezt nem teszik meg, viszont mindkettőt az Európai Központi Bank észrevételeinek megfelelően módosítják.”Tartalmilag lényegében elfogadjuk az Európai Központi Banknak az észrevételeit, ezek mind a jegybank függetlensége körül mozognak.”

Megszavazták, állami kézbe adja a fővárosi kórházakat a közgyűlés, összesen 13-at.Ebből 12 budapesti önkormányzati tulajdonú kórház, és egy alapítványi intézmény kerül állami tulajdonba január elsejétől. A vitában Havas Szófia, az MSZP képviselője bírálta, hogy 100 milliárd forintos ingatlanvagyont ad át a főváros, és nem tudni mit kap cserébe.

Januárban postázzák 2500, többségében kórházakban dolgozó orvos letétekbe helyezett felmondólevelét, ha nem tudnak megegyezni a megfelelő béremelésről. A rezidens szövetség elnöke az Estében azt mondta, hogy a kormányzattal közösen kell megtalálni a forrásokat a bérek rendezésére.”Pár évvel ezelőtti szakrendelési rendet mutatnám, ahol a nevek le vannak ragasztva, ezek a kollegák már nincsenek itt, hanem valahol külföldön szakrendelnek. Mindegyik igazán jó szakorvos volt.”A veszprémi Csolnoki Ferenc kórházban 17 orvosból már csak 8-an dolgoznak az egyik osztályon, valamennyien a magasabb fizetésért mentek el. A kórházszövetség elnöke szerint, ha országosan sok intézményben mondanak fel egész osztályok, veszélybe kerülhet az ellátás.”A jelenlegi jogszabályok a katasztrófahelyzet kihirdetésére akkor adnak lehetőséget az egészségügyben, hogyha több megyére kiterjedően az egészségügyi ellátást közvetlenül befolyásoló olyan folyamat indul el, ami az egészségügyi ellátást lehetetlenné teszi.” A szakorvosok nettó 300, a kezdőrezidensek pedig nettó 200 ezer forintért maradnának itthon, azt mondják, ha nem rendezik a béreket, akkor januárban felmondhat a 10.500 kórházi orvos negyede. A rezidensszövetség elnöke az Estében azt mondta, hogy szerinte a rezidensek munkája jelenleg kevesebbet ér az utcaseprőkénél, hozzátette, hogy közösen kell megtalálni a forrásokat a bérrendezésre: „Abban az esetben, hogyha nem történik megegyezés, február 29-ével az én felmondásom is lejár, én is szüneteltetni fogom az ellátórendszerben való részvételemet. Nem azt kérjük a kollégáktól…” „Mit fog csinálni?” „Nem azt kérjük a kollegáktól, hogy távozzanak külföldre az akció keretében, hanem határozatlan időre függesszék fel az ellátó rendszerben való részvételt…” „Miből fognak megélni?” Az egészségügyért felelős államtitkár még pénteken szintén az Estében azt mondta, hogy az összes rezidensnek emelkedhet a fizetése.” ígéretet tettem nekik, keveset ígérgetek, én inkább meg szeretem csinálni a dolgokat, nem ígérgetni, de ígéretet tettem neki, hogy azokból a rendcsináló munkákból, ami most következik, az ellátórendszer rendbetétele, az abból felszabaduló tartalékokból, a következő években az összes rezidensre kiterjesztjük ezt az ösztöndíj programot.”

A kórházszövetség elnöke szerint csak a bérek rendezése lehet az egyetlen olyan megoldás, amely megakadályozza, hogy tömegével mondjanak fel a rezidensek.

Még idén megkapják a vasutasok a MáV-Cargo privatizációja után őket megillető pénz első részét. A kormány november végén vállalta, hogy kifizeti azt a pénzt, ami a teherszállító üzletág eladásából a vasutasoknak jár. összesen 5 milliárd forintról van szó. Első körben egy milliárdot osztanak szét, több mint 30 ezer vasutas kap pénzt még karácsony előtt. „Az egymilliárd forint felosztásánál az elsődleges szempont az volt, hogy akik a sztrájkban részt vettek, és ezért munkabért veszítettek, ezeknek a munkabéreknek a visszakompenzálása az első lépés, itt ez mintegy 200 millió forintba került. A legtöbbet sztrájkoló munkavállalónk 112 ezer forintot kap.”

Horvát riválisának adnák el, a legnagyobb szlovén élelmiszerláncot Ljubljanában emiatt több százan tüntettek a kormány épülete előtt. A szlovén pénzügyminiszter is ellenzi az adásvételt, ami szerinte egy újabb csapás lenne a szlovén gazdaságra. Békés, de hangos tüntetést szervezett a szlovén kereskedelmi szakszervezet Ljubljana belvárosában. A Mercator nevű patinás üzletláncot akarja megvédeni attól, hogy horvát kézbe kerüljön. „A horvát Agrokor cégnek nincs pénze, csak adóssága, aprópénzért venne meg bennünket.”- mondja egy szakszervezeti vezető. A tüntetés bankellenes hangulatban folytatódott. A Mercator 52%-os tulajdonosai között ugyanis több bank van, akik szintén túl akarnak adni az üzletláncon. A szakszervezet a munkahelyeket félti. „A Mercatornak szlovén kézben kell maradnia, így biztosabbak lehetünk a munkahelyünkben.”- mondja az egyik tüntető. A szlovén pénzügyminisztérium is ellenzi az ellenséges megvásárlást. A horvát Agrokor ugyanis ezzel egyeduralmat kapna ugyanazokon a piacokon, amelyeken a Mercator is jelen van, vagyis a volt Jugoszlávia egész területén. újabb csapás lenne ez a szlovén gazdaságra, amely szintén megroppant a világválság miatt, és az országban már 12%-os munkanélküliséggel számolnak.

Kiengedték a börtönből azt a két orosz ellenzékit, akit a választási csalások ellen szervezett tüntetésen vettek őrizetbe. Két hétig voltak elzárva, most újabb tüntetéseket terveznek. Egyikük a népszerű blogger, Alekszej Navalnij, ő rendszeresen bírálja a kormánypártot, és Vlagyimir Putyin miniszterelnököt, aki ismét az államfői posztra pályázik. Navalnij is szervezője volt a parlamenti választások állítólagos meghamisítása elleni tüntetéseknek. Az utóbbi évek legnagyobb ellenzéki megmozdulása volt a 2 héttel ezelőtti, több tízezer résztvevővel. De nemcsak Moszkvában, hanem az ország többi 60 városában voltak tüntetések. Erre is emlékeztetett Navalnij, amikor a börtönből kilépve, újságírók és támogatók tömege várta. „Ami történt az egyszerűen csodálatos, ez már egy másik ország, de a tüntetéseket folytatjuk, mert most a csalók a tolvajok a vezérüket akarják elnöknek választani.”-utalt Putyinra és pártjára az ellenzéki blogger. Az ellenzék a december 4-ei parlamenti választások érvénytelenítését követeli, és december 24-ére újabb tüntetést szervez.

Duray Miklós szlovákiai magyar politikus kapta a Polgári Magyarországért díjat. Már huszonéves korában a kommunizmus ellenzéki alakja volt. Duray érdemei között szerepel a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény kiharcolása. Az 1970-es években, aktivistaként a csehszlovák kommunizmus legismertebb ellenzéki alakjává vált Duray Miklós. Történetéről filmet is forgattak. A filmből részleteket vetítettek a díjátadón is. Duray Miklóst a polgári Magyarországért díjjal tüntették ki. Az országgyűlés elnöke szerint Duray Miklós sokaknak lehet példaértékű.” Az egész pályafutásából csupán annak címszavas felsorolása, amit a magyarságért és a szabadság ügyéért tett az egész rendezvény kereteit meghaladná.”Balog Zoltán a kuratórium elnöke szerint Duray Milkós a kommunista ideológia elleni fellépés, valamint az emberi és a kisebbségi jogokért folytatott küzdelmeiért kapta az elismerést. „Tettekkel pedig csak a legkiválóbbak állnak ki magyarságuk mellett. Duray Miklós nem pusztán a magyarság szeretetét, gondolatainak irányításainak sorát, hanem egész életművét állította a magyarság szolgálatába.”A díjjal járó oklevélben Orbán Viktor miniszterelnök írásban méltatta Durayt. A szlovákiai-magyar politikus, író a 2005-ben először díjazott Mádl Dalmától vehette át a díjat.”én otthon, a pozsonyi házamban, ha a falakon belül vagyok, Magyarországon vagyok, ha kilépek az utcára, akkor Szlovákiában. Ha Genfben összejön 10 magyar, akkor pillanatokon belül parányi Magyarországgá válik az a szoba, ahol ülnek, és beszélgetnek.” A Polgári Magyarországért díjat hetedszer adták át, most először kapott határon túli személy.

Elhunyt Borbély Ernő, a székelyföld emberi jogi harcosa. A Ceausescu diktatúra ellen szervezkedett társaival, ezért letartóztatták, és államellenes összeesküvés vádjával elítélték. öt évet töltött börtönben. Az RMDSZ csíki szervezetének elnöke lett, de kilépett az autonómiatörekvések feladása miatt. Borbély Ernőt csütörtökön, december 22-én temetik.

Ketten is követelik az erdélyi Sárközújlakon található Vécsey kastélyt. öt éve pereskedik az önkormányzat, és az egyetlen törvényes örökös. A Magyarországon élő, olasz állampolgár Sztáray Mihály 100 hektár szántóföldet, 96 hektár erdőt, és kastélyt követel vissza. Betört ablakok, omladozó vakolat, évek óta romlik az 1740-ben építtetett sárközújlaki Vécsey kastély állapota. Pedig a tulajdonos visszaállítatná régi pompáját, sőt megfelelően hasznosítaná is, már ha lenne tulajdonosa. Jelenleg ugyanis ketten is pályáznak a Vécsey kastély tulajdonjogára. Már évek óta folyik a küzdelem, addig pedig csak romlik az épület. A sárközújlaki önkormányzati tudna is, akarna is mit kezdeni az épülettel, de meg van kötve a keze, amíg nem tisztázódik a tulajdonviszony.”Mi nekünk az elképzelésünk az volt, hogy egy ilyen művésztelepet alakítsunk ki, de mivel most is itt állunk, de se tudunk menni, úgyhogy amíg nem kerül a fennhatóságunk alá addig nem tudunk tenni semmit.” Tervei vannak a kastéllyal a jelenleg élő egyetlen törvényes örökösnek is. A Budapesten élő olasz állampolgár Sztáray Mihály szerint eddig csak azért nem kaphatta meg jogos örökségét, mert nem volt román állampolgársága, most viszont büszkén mutatja román útlevelét.” Itt rajta van írva, román állampolgár.”Már arról beszél, hogy olasz befektetőket hozna, és európai uniós forrásokból újítaná fel az épületet.”Kiadni egy légitársaságok kongresshalle, az unióval felújítani, és az olasz segítségével, az ugye… és itt a repülőtársaságok csinálnak kongresszusokat. Mondjuk, a Lufthansa megveszi, 20 évre kibéreli, nem adjuk el, és közbe odaadja a többi légitársaságnak. Miért? Mert a hely nagyon jó, és itt lehet teniszpálya minden, és itt az egész falunak jó volna.”A falunak minden bizonnyal az lenne a legjobb, ha mielőbb pont kerülne az ügy végére. Ha sokáig húzódik végül menthetetlen lesz a Vécsey kastély. Pedig mindenki így vagy úgy a környék idegenforgalmi fellendülését várja tőle.

Február elejétől lehet vásárolni az Erzsébet utalvánnyal. Az én elejétől béren kívüli juttatásként adhatják a munkáltatók legfeljebb 5 ezer forintig. A Nemzeti üdülési Szolgálat a nagyon áruházláncokkal is tárgyal, azt szeretnék, ha minden településen lenne legalább egy elfogadóhely. éves szinten több tíz milliárdos forgalma van utalványokból a hazai üzletláncoknak. Ezekhez hasonló étkezési utalványt a munkáltató jelenleg havonta 18 ezer forint értékben adhat az alkalmazottnak béren kívüli juttatásként.”Mindenképpen plusz a családi költségvetésben, alapvető élelmiszerre, el lehet költeni, meg tudunk venni minden élelmiszert gyakorlatilag rajta.”Januártól adhatja a munkáltató az Erzsébet utalványt, havonta maximum 5 ezer forint értékben. Lesz papír alapú és elektronikus jegy is.”A mi álláspontunk az, hogy február első hetére, mindenki, aki a január havi fizetéséhez kapcsolód bérenkénti juttatási elemet január elején igényli, rendelkezni fog Erzsébet utalvánnyal. A társaság megállapodott két magyar élelmiszer üzletlánccal, a Coopal és a Reállal. Hozzánk járó vásárlók általában a vidéki településeken vannak, náluk nem valószínű, hogy étteremben, ezt a cafeteriát éttermekben használnák fel, vagy szállodákban, tehát számukra ez azért az étkezési utalvány rendkívül fontos.”A Nemzeti üdülési Szolgálat külföldi tulajdonú áruházláncokkal is tárgyal az Erzsébet- utalvány elfogadásáról. Azt tervezik, hogy február elején több mint 20 ezer üzletben lehet majd beváltani a jegyeket. A cél az, hogy az ország minden településén, legalább egy helyen legyen majd elfogadóhely.

Autópályára zuhant egy kisrepülőgép az Egyesült államok észak-keleti részén New Jersey államban. A gépen öten utaztak, mindannyian meghaltak, köztük két gyerek. A gép 14 perccel a felszállás után tűnt el a radarokról. úti célja egy Georgia állambeli település volt, nem messze Atlantától.

Itthon hógolyóra ugrott az oroszlán, a majmokkal pedig az állatgondozók játszanak a Mecsekben, ahol már esett a hó. A mínuszok miatt fűteni is kell, az oroszlánok padlófűtést kaptak, és a majmok ketrecét is fűtik, mindez havonta fél millió forintjába kerül az állatkertnek. Ki kellett kaparni az etetőt, hogy megkapják ebédjüket a lámák, a pécsi állatkertben, az elmúlt napokban ugyanis mindent befedett a hó. Ilyenkor többet kell foglalkozni az állatokkal. „Hát a hó miatt, most igen. ” Az adagjukat is máshogy állítják össze télen, forró vizet öntenek nekik, hogy ne fagyjon be olyan hamar. A répa és az alma mellé pedig szénát kapnak. De nem azért hogy jól lakjanak. A szénával ugyanis kibélelik a testüket, ezzel melegítik magukat.”Főleg a szénát, azt saját testhőmérsékletük, úgymond a melegen tartására, az energiára használják föl.” Az oroszlánoknak a padlófűtéses ketrec jelent menedéket.”Figyelj!” De egy kis játékra előbújnak a barlangjukból a vadállatok. A telet viszont nem csak az állatok, hanem a pécsi állatkert számlája is megérzi, egy hónap alatt többszörösére nő a rezsiköltségük.”Problémánk az ugye télen, hogy nyáron van a magasabb bevételünk, a jobb látogatottság, alacsony energiaköltségekkel, télen viszont pont fordítva. Minimális saját bevétel, és iszonyatos, tehát több mint fél milliós havi energiaköltséggel számolhatunk. „Ebből fedezik a ketrecek és az állatok melegen tartását, és a megemelt napi adagokat is. „Banán, narancs, sárgarépa, uborka, rizs.”Ha viszont megkapják eledelüket a majmok, észre sem veszik a telet.”ők mindennel elszórakoznak, de úgy telelnek, hogy be vannak ide zárva, és akkor itt megfelelő a hőmérséklet, meg a páratartalom.” „Most a vezér liheg a nyakamon, 24 fokban telelnek itt a pécsi állatkertben, 30-an vannak, nagyon jól érzik magukat, többek között ez ebből is látszik, hogy most rajtam vannak, és most kaparja a vállamat. A Híradót Németh Krisztina tudósította Pécsről.”

Ezek voltak a Hírek Délben, máris jönnek a sporthírek és az időjárás jelentés. Híradót fél 8-kor láthatnak, nézzenek bennünket akkor is, viszontlátásra!