Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2011.12.23.

Elutasító választ küldött Orbán Viktor Barroso levelére, a tervezetek megfelelnek az Európai Uniós jogrendnek.

LMP-sek láncolták magukat a Parlament bejáratához, a szavazásra váró jogszabályok ellen tüntetnek.

Ma temetik Vaclav Havelt, a ceremónián részt vesz Scmitt Pál köztársasági elnök is.

Rendőrök kávéval kínálták az utasokat a román határ közelében, a pihenésre is figyelmeztetik őket.

Jó napot kívánok!

Elutasító választ küldött Orbán Viktor kormányfő Jose Manuel Barroso levelére. Az Európai Bizottság elnöke néhány napja a stabilitási és a jegybank törvénytervezetének visszavonását javasolta a magyar kormányfőnek. A miniszterelnök szerint egyik tervezet sem ütközik az Európai Jogrenddel.”Ezért tudtam egy udvarias, és elutasító választ adni.”Röviden így foglalta össze az Európai Bizottság elnökének írt válaszlevél tartalmát a kormányfő, aki kiállt a stabilitás, és a jegybank törvénytervezete mellett. Azokat a január elsejétől hatályos új alkotmányos rend új építőköveinek nevezte.”Ezek a törvények nem tartalmaznak semmi olyat, amit neki jogában, módjában lenne kifogásolni.”A miniszterelnök az új jegybanktörvényről azt mondta, hogy az eredetileg beterjesztett indítvány sem ütközött egyetlen pontban sem az Uniós joggal. Orbán Viktor szerint szinte mindennapos, hogy az Európai Bizottság, és valamelyik uniós tagállam valamiben nem ért egyet.”Hétszáz, több mint hétszáz olyan vita van ahol a bizottság megtámadta az adott tagországot, és azt mondta, hogy valamely jogszabálya ütközik ez Európai Joggal. Ebből a több mint hétszázból ránk, mindössze 14 esik. Nekünk van a legkevesebb. Málta, Ciprus, Magyarország, 14.” Az IMF tárgyalások tétjéről is beszélt a kormányfő. Orbán Viktor szerint hazánk nem akar hitelt felvenni a valutaalaptól, de az euró zóna válsága miatt egy elővigyázatossági hitelkeretnek szükségét látja, de nem mindenáron.”Nem kellene ennek ilyen nagy feneket keríteni, az egész ügynek nincs ekkora jelentősége. Ha megállapodunk az IMF-el akkor van egy biztonsági szerződésünk, ha nem állapodunk meg akkor nincs. Attól még az ország áll a lábán, és működik.”A Standard and Purse leminősítéséről szólva a kormányfő úgy vélekedett, idézem:”Egész Európa támadás alatt áll, lassan hozzá is szoktunk, ezért el is veszíti a jelentőségét.”

úgy tervezzük, hogy januárban folytatjuk. Ezt közölte a magyar IMF tárgyalások menetéről az Európai Bizottság szóvivője Olivier Bailly.A Standard and Purse leminősítő döntését az Európai Bizottság nem kommentálta.”Tudomásul vettük a bejelentést, amelyet a három fő hitelminősítő egyike tette közzé. Ez egy vélemény a sok közül, úgy gondoljuk, hogy a magyar gazdaságról nekünk pontosabb információink vannak. Közösségi mechanizmust alkalmazunk a gazdaságok ellenőrzésére, és kapcsolatban állunk a tagországokkal.”

Leminősítette tegnap este Szlovéniát a Moody’s, de még mindig a befektetésre ajánlott kategóriában van. Ausztria és Szlovákia besorolását pedig javította ugyanez a hitelminősítő szervezet.

LMP-s képviselők és aktivisták láncolták magukat a Parlamenthez, autós bejárataihoz és megbénították a forgalmat a déli kapunál. A rendőrök egy hidegvágóval vágták el a láncot, kisebb dulakodás is kialakult, mikor félretolták az aktivistákat a kaputól. A politikusok a házban ma szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény ellen tüntetnek. Hangsúlyozták, hogy egyéni akcióról van szó, és lemondtak mentelmi jogukról.

A helyszínen van tudósítónk Zakar ádám. Szia, ádám! Mi történik most a helyszínen?”Nagyon mozgalmas fél óra van mögöttünk itt a Parlament déli kapujánál, tényleg percekkel ezelőtt az utolsó tüntető szimpatizánst is elvitték itt a rendőrök mellettem, és a kapu másik oldalán is rengetek tüntető jött össze, őket szintén elvitték a rendőrök, úgy tudjuk, hogy kilenc LMP-s képviselőt is, illetve független képviselőt is. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt is elvitték innen a helyszínről.”Zakar ádám, köszönjük szépen.

Ma dönthet az országgyűlés a szocialista Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter, és Horváth Zsolt Fidesz képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről. Juhászt hivatali visszaélés, Hováthot engedély nélküli ügyvédi tevékenység miatt hallgatná ki gyanúsítottként az ügyészség. Nem leszámolás, hanem elszámoltatás zajlik, amelyben a Gyurcsány kormány immáron négy minisztere érintett. – mondta ma az elszámoltatási kormánybiztos. Ha Juhász Ferenc mentelmi jogát felfüggeszti az országgyűlés, akkor ő is az eljárás gyanúsítottjává válik.”Ha Juhász Ferenc mentelmi jogát ma a parlament megszavazza, akkor ő, az úgynevezett HM lakásügyeknek az egyik gyanúsítottja lesz, és tekintettel arra, hogy a 2002-és a 2010 közötti időszakot vizsgáltuk, ahol nem csak Juhász Ferenc volt miniszter, hanem volt egy másik miniszter, Szekeres Imre is. úgy gondolom, hogy ezeknek a lakásügyeknek a vizsgálata újabb gyanúsításokat fog maga után vonni.

Rendőrök vittek kényszervérvételre egy mohácsi bírót, nem akarta ugyanis megfújni a szondát. A bíró Pécsett, egy belvárosi utcában hajtott bele a járdán parkoló kocsiba. Az ütközés akkora erejű volt, hogy a kocsi egyik oldala totálkárosra törött. A bíró ittasan vezetett és mentelmi jogára hivatkozva megtagadta a szondáztatást.

építtetőjéről, Bernády György egykori polgármesterről nevezhetik el a marosvásárhelyi kettes számú általános iskolát. A városban nincsenek önálló magyar általános iskolák. Tizenhárom vegyes tanintézmény van, közülük egy sem viseli magyar ember nevét. Ez a marosvásárhelyi kettes számú általános iskola, Bernády György építette. A magyar szülők közössége ezért tűzte ki célul, hogy az intézményt az alapítóról nevezzék el. Aláírásgyűjtésbe kezdtek és elérték, hogy az önkormányzat napirendre vegye.”Kíváncsian figyeljük majd, hogy hogyan alakul a helyzet. Tehát a mi akciócsoportunk addig folytatja az akcióját, ameddig fel nem kerül a Dr. Bernády György neve az iskola homlokzatára.” A román pártok is megszavazták, hogy Bernády Györgyről és az első román polgármesterről, Emile Dandarról is nevezzenek el egy-egy iskolát. Az RMDSZ ezt a párbeszéd sikerének tartja.”Más iskoláknál is vannak etnikai feszültségek, de ez tulajdonképpen, ez a folyamat számomra tanulság volt, ami a dialógust jelenti, a szülők, illetve az iskola vezetősége, tanári kara és a politika között. „Az alpolgármester azt mondja, egyenlőre csak szándéknyilatkozatot szavaztak meg. A névadás ugyanis idén még a tanfelügyelőség hatáskörébe tartozik, jövőre viszont változnak a szabályok és akkor viszont az önkormányzat dönthet az iskolák nevéről.

Elmarasztalta a szlovák Frekvenciatanács a szlovák közszolgálati televízió magyar nyelvű magazinját. Esterházy Jánosról készítettek riportot, és a tanács szerint nem adtak teret a szlovák véleménynek. Esterházy a második világháború idején a szlovák parlamentben egyedüliként emelt szót a zsidók deportálása ellen, mégis lenácizta őt a szlovák államfő. Esterházy hamvai jelenleg egy prágai tömegsírban pihennek. Több tudósítást is készített augusztus elején Gróf Esterházy János morvaországi síremlékének megkoszorúzásáról a Magyar magazin riportere.”Politikusnak lehet tisztességesnek lenni, sőt.” A szlovák médiahatóságnál bepanaszolták az egyik összeállítását, az eredeti riportot a hatóság a vizsgálat végéig zárolta. De tény, hogy abban megszólal a mártírhalált halt felvidéki politikus egyik rabtársa, felidézik benne, hogyan halt meg Esterházy János a morvaországi mirovban, szó esik esetleges boldoggá avatásáról, és arról is, hogy Szlovákiában máig nem rehabilitálták. A panaszt tevő szlovák történész szerint az Esterházy bírálók véleménye hiányzott.” A riporter bemutatta Esterházy János életrajzát, de fontos momentumokat nem említett meg.”- mondja a Frekvenciatanács elnöke. „Szó volt róla, hogy bizonyos körök boldoggá avatnák Esterházy-t, ugyanakkor arról nem szólt az anyag, hogy sok nézet éppen ezzel ellentétes.” Esterházy János a két világháború között és a második világháború idején is következetesen küzdött a szlovákiai magyarok jogaiért. Egyedüli képviselő volt, aki nemet mondott a szlovák parlamentben a zsidók deportálására, és maga is mentette az üldözötteket a vészkorszakban. Szlovákiában azokban máig vitatott történelmi szerepe, több szlovák politikus, köztük maga Gasparovics államfő is fasisztának nevezte a közelmúltban, amivel magyarországi politikusok szerint, az egész magyarságot sértette meg. Esterházy Jánost nemrég az egyik befolyásos new york-i zsidó szervezet a Rágalmazás Ellenes Liga posztumusz elismerésben részesítette.

Adásunkkal egy időben kezdődött Prágában a hivatalos állami gyászszertartás, amelyben Vaclav Haveltől búcsúznak. Az utolsó csehszlovák, és az első cseh köztársasági elnök, drámaíró, és emberi jogi harcos, vasárnap 75 éves korában hunyt el. Hajnal óta gyülekeznek az emberek a prágai várban, hogy személyesen vehessenek búcsút Vaclav Haveltől.”Nem véletlen, hogy ennyien itt vagyunk, szeretnénk kifejezni, az iránta érzett hálánkat. Sokat tett az országért.”- mondja Dominik Hasek, a csehek legendás jégkorong kapusa. A volt cseh elnököt a Szent Vitus székesegyházban, hivatalos állami gyászszertartással búcsúztatják. A ceremónián részt vesznek a világ több országának vezetői, köztük Scmitt Pál köztársasági elnök is. Az utolsó csehszlovák, és az első cseh köztársasági elnöktől, drámaírótól, és emberi jogi harcostól az állami gyászszertartás után, a Havel család szűkebb körben vesz búcsút. Vaclav Havel hívei már most több mint 10 ezer támogató aláírást gyűjtöttek össze annak érdekében, hogy a prágai repülőteret róla nevezzék el. „Szimbólikus jelentősége van annak, hogy Havel a repülőtér közelében raboskodott, ezen kívül innen, a repülőtérről nyílt meg a világ a csehek számára, 40 év elszigeteltség után.”- magyarázza egy prágai férfi. Ma Szlovákia is Vaclav Havelt gyászolja, reggel 8-tól este 6-ig tart a hivatalos állami gyász az országban.

A Francia Nemzetgyűlés törvényben tiltotta meg az örmény népirtás tagadását. Törökország már jó előre tiltakozott, Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök pedig kijelentette, idézem:”Aki népirtást akar látni, annak vissza kell fordulnia, és megnézni saját piszkos és véres történelmét.” Ezzel a francia gyarmatosításra utalt. Másfél millió örményt gyilkoltak meg az első világháború idején Törökországban. A francia kormány már 2001-ben népirtásnak minősítette, de akkor még szankciókról nem volt szó. Tegnap azonban a Francia Nemzetgyűlés megszavazta a törvényt. Egy év börtönbüntetéssel, és 45 ezer euró, vagyis csaknem 14 millió forint pénzbírsággal sújtható az, aki tagadja a népirtást. A törvény az összes franciaországi népirtási eset tagadását tiltja, vagyis például a holokausztét is. örményországban az emberek örülnek a francia törvénynek. ” Győzött az igazság és ennek már réges-régen meg kellett volna történnie.”- magyarázza egy jereváni férfi. Törökország nem ismeri el a népirtást. Szerinte mindössze 500.000 örmény halt meg ebben az időszakban, és őket is az első világháború áldozataként tartják számon. A török miniszterelnök a francia elnökválasztási kampánnyal hozta összefüggésbe a törvény elfogadását. „Törökellenességgel és iszlámellenességgel szavazatokat szerezni, egy elnökválasztási folyamatban igenis aggodalmat kelt bennünk. – mondta Recep Tayyip Erdoğan. A török vezetés úgy döntött, hogy befagyasztja politikai és katonai együttműködését Franciaországgal.

ébresztőakcióba kezdett a Hajdú-Bihar megyei rendőr főkapitányság. A sofőröket az általános ellenőrzéseken túl kávéval és teával kínálták. Az akció január 12-éig tart a magyar-román határhoz közel eső főutakon.”A mai nap folyamán volt esetleg alkoholfogyasztás?” A szondáztatás és a papírok ellenőrzése után szokatlan kérdést tettek fel tegnap éjszaka a Hajdú-Bihar megyei rendőrök a sofőröknek.”Kávét, vagy esetlen egy teát itt helyben? Meg tudjuk kínálni.” Ez volt az ébresztőakció kulcsmondata, így szerették volna ébren tartani a volán mögött ülőket. A sofőrök többsége megköszönte a figyelmességet, de azt mondták, ők mindig betartják a pihenőidőt.”Inkább akkor nem is indulok, vagy hogyha úgy ér, hogy elfáradok, akkor félreállok, benzinkút vagy parkolóba és akkor elalszom egy óra-két óra, és akkor tovább az úton.” A rendőrség tapasztalata azonban más, Hajdú-Bihar megyében idén az éjszakai órákban négy halálos baleset is történt. A rossz látási viszonyok mellett a fáradtság is közre játszott. Akad olyan sofőr, aki több ezer kilométer után sem pihen, csakhogy minél hamarabb átlépje a határt. „A Nyugat-Európában dolgozó, román, moldáv és bolgár vendégmunkások elindulnak hazafelé a karácsonyi ünnepekre, és szeretnénk, hogyha mindenki elérné az úti célját. és itt Magyarországon nem következne be semmilyen halálos, vagy súlyos kimenetelű közlekedési baleset. ” Az akció január 12-éig tart a határ mindkét oldalán.

A romániai parlamenti képviselők nem félnek a varázslók átkaitól, legalábbis ezt állítják. A bukaresti törvényhozás jövőre tárgyalja, a boszorkányok és varázslók tevékenységeit részben szigorító szabálytervezetet. A jósnők viszont már jó előre bejelentették, hogy negatív energiákat is bevetnek, ha a honatyák nem gondolják meg magukat. Romániában a mágiát idén januártól a hivatalos foglalkozások között tartják számon. Az egyik demokrata liberális parlamenti törvényjavaslata azonban szigorú szabályokhoz kötné az ilyen tevékenységet. A politikusok már neki is láttak a törvényalkotásnak, és nem veszik komolyan a boszorkányok fenyegetését.”December a szeretet és az ajándékozás ünnepe, az RMDSZ frakció megrendelt egy tucat seprűt. Tehát ne csodálkozzanak, hogyha a februári műsorkezdéskor, mikor elkezdjük az új parlamenti szessziót, sokan fognak röpdösni tiszta új, vadiúj seprűkkel.” A készülő rendelet megtiltaná például, hogy a mágusok, jósok, boszorkányok az iskolák, templomok közelében tevékenykedjenek. Számlaadásra és működési engedély beszerzésére köteleznék őket, természetesen az adók és járulékok megfizetésére, csakúgy mint bármely más foglalkozást űzőkre. „Már a Könyves Kálmán megszűntette a boszorkányégetést, és mi ehhez alkalmazkodunk, tehát nem akarjuk mi sem elégetni őket.” A román honatyák ugyanakkor elismerik, hogy az országban sokan hisznek a mágiában.” A román nép valóban elég babonás, de az államnak kötelessége az embereket megvédeni a csalóktól.”- mondta az egyik szociáldemokrata képviselő. A jósnők pedig a parlament előtt szórták az átkokat a képviselőkre, de úgy tűnik hiába.”Nem félek tőlük, épp ellenkezőleg, azt hiszem, ha a nép okosabb, tanultabb lenne, ezek a varázslók éhen halnának.”- mondta az egyik honatya. Pedig még a hírességek is gyakran fordulnak jósnőhöz, nemrég egy ismert énekesnőtől zsaroltak ki a boszorkányok 150 millió forintnyi összeget. A két asszonyt le is tartóztatták, szolgáltatásaikat állítólag a válogatott focista Adrian Mutu, vagy a román szenátus volt elnöke is igénybe vette.

Következnek a sporthírek, és az időjárás-jelentés, híradóval pedig fél 8-kor jelentkezünk legközelebb. Köszönöm, hogy velünk tartottak, viszontlátásra!