Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2012.01.16.

Továbbra sem tudni arról a két magyarról, akik rajta voltak a balesetet szenvedett luxushajón.öten hazajöttek Olaszországból.

A birtok és tulajdonvédelem érdekében a földtörvény módosítását, és további szabályok alkotását sürgette a kormányfő. Nem csitulnak a kedélyek, a kormányellenes tüntetések második éjszakáján több tucat embert állítottak elő Bukarestben.

A Némafilmes című film három, az Utódok pedig két díjat kapott Beverly Hills-ben.

Jó napot kívánok! Továbbra sem tudni, arról a két magyarról, akiket szombat óta nem találnak Olaszországban, ahol balesetet szenvedett egy óceánjáró. A legfrissebb információk szerint 12 magyar volt a Costa Concordia fedélzetén. A külügyminisztérium egyébként hivatalos tájékoztatást még nem kapott az olasz hatóságoktól, a balesetben érintett magyarokról. Közben a búvárok reggel újabb holttestet találtak a luxushajón. Ezzel hatra emelkedett a halálos áldozatok száma. Még 14 embert keresnek. Ezt az amatőr videót a hajó egyik chilei utasa készítette, jól látszik, ahogy a mentőcsapatok kihozzák őket a hajóról, majd egy templomban gyűjtik össze a túlélőket. Ebben a templomban töltötték első éjszakájukat a hajóról kijutott magyarok is. Közülük öten mára virradóan érkeztek haza, összesen hat magyar dolgozott a hajón, két táncos, három zenész, és egy menedzser. Egyikük elmondta, a hajó bárjában ült, amikor a baleset történt, aztán csak annyit láttak, hogy a hajó a szikla mellett áll, és hogy ömlik a víz a hajóba. „Mondták nekünk, aggodalomra hogy nekünk semmi okunk az egészre, hiszen csak áramszünet van, vagy valamilyen elektronikai probléma történt, holott közben már a nulladik szinten ömlött be a víz a hajóra.” „Szia! Kérjük ismeretlenül is, ha fent vagy a Facebookon azonnal jelölj vissza.” A személyzet hatodik tagja még nem jött haza, róla társai azt mondták, úgy tudják, jól van, testvére azonban aggódik érte, és mindent megtesz, hogy felvegye vele a kapcsolatot. „Látták, hogy a bátyám megy oda ahhoz a station-höz, ahova be volt osztva, tehát ő neki is mentőmellénnyel, minden olyan felszereléssel, tehát neki már olyan helyen kellett, hogy legyen, hogy a mentőcsónakra nyugodtan rákerüljön. és márpedig azok a mentőcsónakok partot értek, tehát itt csak adminisztrációs probléma lehet.” A mentés egész éjszaka folyt, mára virradóra egy újabb holttestet találtak, de továbbra is vannak, akiket eltűntként tartanak nyilván. A hajóstársaság egyértelműen a kapitányt hibáztatja a balesetért, az azonban továbbra sem egyértelmű, hogy a tapasztalt tengerész, aki évente több mint 50-szer járta körbe ezt az útvonalat, hogyan vezethette sziklára a modern óceánjárót.

A miniszterelnök szerint Magyarország minden ellenkező híreszteléssel szemben mezőgazdasági ország. Orbán Viktor erről a Darányi Ignác terv, vagyis a Nemzeti Vidékstratégia végrehajtási keret programjának bemutatóján beszélt. A kormányfő sürgette a földtörvény módosítását, és további szabályok megalkotását, a birtok és tulajdonvédelem érdekében. A helyszínről az MTI hírcentrum munkatársa, Hevér Lóránt tudósít. ” A Nemzeti Vidékstratégia az ország vidékpolitikáját foglalja össze. Az a célja, hogy 2020-ra jelentős változás következzen be a vidék társadalmi és gazdasági életében, és több munkahely legyen a mezőgazdaságban. Egy 19. századi agrárpolitikusról, Darányi Ignácról nevezték el ezt a tervet, amely tartalmazza például a pályázati forrásokat. 2014-ig összesen 300 milliárd forintot osztanak szét pályázati úton, például 4 milliárd forinttal támogatják a fiatal magyar gazdákat, és 5 milliárd forinttal a magyar élelmiszerek feldolgozását. Orbán Viktor a konferencián azt mondta, a városok életképtelenek a vidék nélkül, ezért nem szabad például, hogy az ipari termelés háttérbe szorítsa, a mezőgazdasági termelést.” „Meg kell védenünk a termőföldet és az ivóvízbázist. Ezért nem fogadunk be génpiszkált anyagokat a földjeinkbe. Ezért támogatjuk a gazdák földvásárlását, és helyben maradását. A vidék joggal várhatja el az állam védelmét, és támogatását. De ha ezt megkapja, akkor cserébe minden magyar ember joggal várhatja el, hogy a vidék olyan szolgáltatásokat nyújtson az egész magyar nép számára, mint a biztonságos élelmiszer, a tiszta környezet, és a pihenést, kikapcsolódást, föltöltődést biztosító magyar tájak.” A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a kormány elsődleges célja, hogy teljesítse a 3%-os hiánycélt, de ha kell korrekció, akkor megteszik a szükséges lépéseket. Cséfalvai Zoltán Az M1 Ma Reggel című műsorában hozzátette, valószínűtlen, hogy az Európai Unió befagyasztja az uniós forrásokat.

Az MSZP szerint példanélküli, hogy egy tagállam ilyen élesen szembe forduljon az Európai Unióval, és semmibe vegye annak ajánlásait. Kovács László elnök azt mondta: a kormány magatartása komolyan hátráltatja a hiteltárgyalásokat. A volt kormánybiztos azt mondta, mivel Magyarország önként kérte felvételét az Európai Unióba, tiszteletben kell tartania a közösség szabályait, főleg ha pénz vár onnan. ” A tagság viszont kötelezettségek, és jogok összhangjából jön létre. Ezt nagyon egyszerű tudomásul venni, csak valamiért a miniszterelnök úrnak ez nem sikerül, állandóan harcolni akar mindenkivel, és természetesen győzni akar, csak az Európai Unióval szemben erre semmiféle esély nincs.”

A Jobbik elnöke szerint az Európai Unió, gyarmatosító törekvéseire volt válasz az, hogy a szombati rendezvényükön elégettek egy uniós zászlót. Vona Gábor az M1 Ma Reggel című műsorában képmutatónak nevezte Jose Barosso Európai Bizottsági elnök, és az egész unió Magyarországgal kapcsolatos hozzáállását. Szerinte példát akarnak statuálni az országgal, hogy nincs joga-ahogy fogalmazott- az épülő Európai Egyesült államokban a saját útját járni. A Jobbik elnöke szerint nemhogy Magyarország betartja, hanem általában túlteljesíti a szabályokat, míg a többi állam sok esetben nem.” Példát akarnak statuálni Magyarországgal, és azt mondani, hogy Magyarországnak nincs joga, ebben az épülő Európai Egyesült államokban a saját útját járni. Nincs joga saját törvényeket hozni, saját alkotmányt, nincs joga a magyar társadalmat nem megszorítani. Szóval ezek egészen elképesztő, és úgy éreztük, hogy itt az idő arra, hogy erre nemet mondjunk, ugyanis ha ezt elfogadjuk, mondjuk akkor holnap mit fog kérni Barroso.”

Az LMP frakcióvezetője szerint kizárt, hogy kettészakadjon a parlamenti képviselő csoport. Schiffer András erről a párt délelőtti frakcióülésén beszélt, ahol a frakcióvezető lehetséges utódjáról is tárgyaltak. Schiffer András az LMP szombati országos politikai tanácskozásának ülésén jelentette be, hogy távozik a frakció éléről, valamint a párt többi vezető testületéből, és a tisztújításon sem pályázik semmilyen posztra. Képviselői mandátumát azonban egyenlőre megtartja. Döntését azzal indokolta, hogy stratégiai ügyekben már nem érzett kellő támogatást, és szerinte a párton belül megromlott a bizalmi légkör is.

A PSZáF szóvivője szerint törvénymódosításra van szükség, hogy a bankok elfogadják a megkötött adásvételi szerződéseket a végtörlesztés fedezeteként. Binder István az M1 Ma Reggel című műsorában azt mondta, a végtörlesztéshez az adósnak január végéig igazolnia kell, hogy rendelkezésére áll az az összeg, amelyből hitelét a kedvező árfolyamon kifizetheti. A bankok azonban igazolásként számlakivonatot, vagy banki hitelígérvényt fogadhatnak el. Binder István szerint, ha a parlament azt szeretné, hogy a megkötött adásvételi szerződést elfogadják, törvényt kell módosítani. ” Villámgyors módosítással ezt hozzá lehet tenni, szeretném azt hangsúlyozni, hogy alapvetően, tehát a jogalkotó döntésén, szándékán múlik, hogy ezt kívánja-e bővíteni.”

Hatmillió Erzsébet utalvány készült el eddig. A pénzjegynyomdában készítik a februártól használtható új étkezési jegyet. A béren kívüli juttatásként adható Erzsébet utalványt több biztonsági elemmel védik, vízjel, fémszál, sőt vonalkód is van rajta. Futószalagon gördülnek a milliók. A pénzjegynyomdában vagyunk, ahol a legszigorúbb biztonsági intézkedések után engedték forgatni a híradó stábját. Kocsmár Kornél az Erzsébet utalvány projektmenedzsere azt mondja, január végéig az összes igényelt jegyet le tudják gyártani. Havonta akár 25 millió darabot. A 300, 400, 500, 600 és 1000 forintos címletek ellenőrzésekor nem fukarkodtak a biztonsági elemekkel. Az utalványt elláttuk minden olyan biztonsági elemmel, ami a mai kor követelményeinek megfelel. Ilyen elemek a biztonsági szál, az UV fényben fluoreszkáló festék, a többféle mikro írás, és a többféle vízjel. Ez pedig már a pénzjegynyomda trezorja.”Mellettem nem kevesebb, mint hat tonna Erzsébet utalvány található, ezzel fizethetnek önök februártól az elfogadóhelyeken.” Januárt közepéig egyébként 700 ezer munkavállalónak igényeltek eddig Erzsébet utalványt, ha ez az ütem marad, akkor nemsokára átléphetik az 1 milliós számot is. Az igénylők döntő többsége 84%-a havi 5000 forintos étkezési jegycsomagot választotta. érdekesség, hogy az Erzsébet utalvány készítői már kaptak olyan jelzést, hogy egy élelmiszerboltban egy élelmes próbálkozó Erzsébet utalvánnyal akart fizetni, noha az étkezési jegy minden egyes, eddig legyártott darabja a pénzjegynyomda trezorjában van.

Több tucat embert előállítottak mára virradóra Bukarestben a kormányellenes tüntetések második éjszakáján. Az egészségügyi tárca hivatalosan ma jelenti be, hogy visszavonja a vitatott privatizációs terveit, de az ellenzék továbbra is az elnök, és a kormány lemondását követeli. Buszmegállókat rongáltak meg, boltokat fosztottak ki a bukaresti zavargások második éjjelén. A rendőrség vízágyukkal oszlatta szét a mintegy 2000 fős tömeget. Legalább 15-en megsérültek. A 90-es évek elején, a bányászjárások óta nem voltak ilyen komoly zavargások a román fővárosban. Ahogy akkor, most is jöttek volna többen vidékről is segíteni, de a rendőrség állítólag buszokat, vonatokat fordított vissza. így viszont a vidéki városokban jöttek létre kisebb zavargások. Eredetileg az egészségügy privatizációja ellen, a mentőszolgálat állami kézben maradása mellett törtek ki tiltakozóakciók. De mára már egyértelmű az IMF által Romániának diktált program, az életszínvonal esése öltött most formát. A kormány mielőbb véget kíván vetni, a tüntetéssorozatnak. A nagy vihart kavart privatizációs terveket visszavonták, a kormányfő pedig megértéséről biztosította a tüntetőket. „Minden románnak joga van elégedetlennek lenni, mindnyájukat megértem, tudom, milyen nehézségeken mennek keresztül. De a megoldás nem az erőszak.”- mondta Emil Boc. Az ellenzék sem az erőszakban látja a megoldást, hanem a kormány lemondásában. ” A politikai megoldást az előrehozott választások jelentik, az emberek az utcán Bukaresttől Temesvárig, Konstancától Kolozsvárig azt akarják, hogy az elnök és a kormány mondjon le.”- jelentette ki a Nemzeti Liberális párt elnöke. De az elnöknek egyenlőre nincs szándékában lemondani. Sőt, állítja, a tények őt igazolják. Szerinte az elmúlt években megkétszereződött az egészségügyre fordított állami pénz, az ország pedig kezd kilábalni a gödörből. A gazdaság több mint 4%-al nő.

Különleges programokkal kezdődött a Kulturális Fővárosi évad Mariborban. A város a portugál Guimaraessal együtt lett Európa kulturális fővárosa. Színes szalagokkal jelölik meg a nagy köztéri szobrokat, és tárgyakat a maribori civilek. Ez is a Kulturális Főváros programjának része. A szervezők ugyanis így akarják felhívni a figyelmet arra, hogy a vakoknak milyen nehézséget jelenthet a közlekedés, és a tájékozódás. „Szeretném, hogy sok külföldi jönne hozzánk, és megnézné Maribort, érdemes, mert nagyon sok a látnivaló.”- meséli ez a fiatalember. Az elsőként nyílt meg a városi egyetem építészháza. A tanárok szerint így tudják bemutatni a városban végzett munkákat. „Az év egyrészt az óváros megújulásáról szól, másrészt pedig arról, hogy megoldásokat találjunk a város terjeszkedésével kapcsolatos problémákra.”- mondja az egyetem tanára. A projekt fővédnöke a köztársasági elnök, aki szintén Mariborban született. „Abban bízom, hogy ez a cím a térség, és egész Szlovákia számára optimizmust, és reményt is hoz, és felébreszti az emberek jóakaratát.”- mondja az államfő. 12 hónap alatt, 20-nál is több ország mutatkozik be Szlovéniában. Magyarországot többek között Bogányi Gábor zongoraművész, és Pállfy György filmrendező képviseli. „Maribor, a portugáliai Guimaraessel együtt idén decemberig viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ide Mariborba összesen 4 millió vendéget várnak, közel 100 különböző kulturális rendezvényre. A híradót Mariborból Bognár László tudósította.”

A Némafilmes című film 3, az Utódok pedig 2 Golden Globe díjat kapott. Utóbbi főszereplője, George Clooney kapta a legjobb főszereplőnek járó elismerést. A legjobb drámai filmszínésznőnek járó elismerést pedig Meryl Streep kapta. A legjobb idegen nyelvű film, az iráni Azsgar Frahadi rendezte, Egy elválás története című film lett. Guinness rekordot állított fel egy 20 éves, hajdúböszörményi zongorista, Debrecen város báján. Péter Bence egy perc alatt 765 hangot szólaltatott meg egy zongorán. így csaknem 100 leütéssel szárnyalta túl az eddigi csúcstartót. Péter Bence gyermekkora óta mindent megtesz, hogy világhíres zongorista legyen. Most a bostoni Berklee Collage-be jár, ahova édesapja szerint titokban jelentkezett. „Kisgyerek kora óta foglalkozik zenével, történetesen zongorával, és később annyira elhivatott volt ő, hogy igazából, mi nem is tudtunk róla, ő ide felvételizett, ebbe az iskolába. Párizsban volt a felvételi, nagyon- nagy büszkeséggel tölt el bennünket. ” Bence két héten át mindennap gyakorolt, hogy megdöntse az eddig rekordot. Az eddigi csúcstartó egy indiai- amerikai zenész volt, aki 660 hangot szólaltatott meg egy perc alatt. „Három, kettő, egy…” Szombat éjfélkor indult a rekordkísérlet. A nem mindennapi folyamat komoly összpontosítást, és a látszat ellenére rendkívül laza kézmozdulatokat igényelt. A kísérletet kamera rögzítette, a leütéseket így lassítva számolták össze. „765!” „Szeretettel gratulálunk!” Ezzel az eredménnyel sikerült megdönteni a Guinness rekordot, Bence mégsem volt teljesen elégedett önmagával. ” A közepe után kicsit megakadtam, ez azért van, mert éjfél van, kávéztam, egyebek, és úgy gondoltam, hogy én a 800-at belövöm, és nem kellett volna, és így túl gyorsan kezdtem, tehát felül akartam múlni magamat és a zongora mechanikáját múlni.” A rekordot a Guinnessnek még hitelesítenie kell, így előfordul, hogy 5-10 szám különbség lesz a bejelentett számhoz képest. Azonban még így is biztos, hogy új rekord született.

Schulek Csaba most a sportteljesítményekről számol be, majd az időjárás jelentést láthatják, híradóval fél 8- kor jelentkezünk legközelebb, én köszönöm a figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Udvardi Laura