Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2012.02.27.

  • Nem csak a bevallást kell benyújtani, az adóhátralékot is máig kell befizetniük a vállalkozásoknak.
  • Még vizsgálják a síbaleset körülményeit, a hazatért diákoknak pszichológus segít feldolgozni a tragédiát.
  • A Némafilmes lett a legjobb film, Meryl Streep a legjobb színésznő, átadták az idei Oscar díjakat.
  • Még egy hétig várják a voksokat, idén is magyar lehet az év legjobb ipari épülete.

Jó napot kívánok! Az oktatási államtitkár beszédével kezdődik a parlament mai ülése. Hoffmann Rózsa várhatóan a pénteken lejárt felsőoktatási határidővel kapcsolatban szólal majd fel. A képviselők ma dönthetnek a Fideszes Rogán Antal javaslatáról, amely szerint a visszajáró adót állampapírban adhatná az állam a cégeknek. A parlament tárgyal az egyházjogi törvény módosításáról, amellyel a korábban elfogadott 14 egyház mellett, újabb 18 vallási közösséget ismerhetnének el egyházként. Emellett több megkezdett javaslatról folytatódik ma a vita az országgyűlésen.

Máig kell beadni adóbevallásukat a vállalkozóknak, az áfa körbe tartozó magánszemélyeknek, és az EVA-sok többségének is. A Nemzeti Adó és Vámhivatal közleményében arra figyelmeztetnek, hogy az esetleges adóhátralékot is legkésőbb ma be kell fizetni. A NAV emellett arra kéri az adózókat, hogy aki teheti, ügyfélkapun keresztül elektronikus úton küldje el bevallását a hatóságnak. Szerdáig kell beérkeznie a biztosítókhoz a kötelező biztosítás idei első díjrészletének, azoktól az autósoktól, akiknek január elsején van a fordulónapjuk. Akik ezt elmulasztják, március elsejétől megszűnik a szerződésük. A biztosítási díj mellett be kell fizetni az adott időszakra vonatkozó baleseti adót is amelynek összege, a díj 30%-a, de legfeljebb napi 83 forint. A Biztosítók Szövetsége azt kéri, hogy azok az autósok, akiket nem a megfelelő bónuszfokozatba soroltak, minél előbb keressék fel biztosítójukat, hogy a helyes adataik kerüljenek bele, az új, központi kártörténeti nyilvántartó rendszerbe. A nem megfelelő bónuszba sorolás azonban, nem mentesít a díj befizetése alól.

Még vizsgálják a szombati, ausztriai, halálos síbaleset körülményeit. Gerlitzenben egy 12 éves magyar kislány életét vesztette, miután a sípálya végén annyira felgyorsult, hogy nem tudott megállni, és a pénztárbódénak ütközött. Mentőhelikopterrel vitték kórházba, de belehalt sérüléseibe. Iskolatársaival együtt egy hetes sí táborba érkezett Annenheimbe a 12 éves kislány. A baleset a karintiai Gerlitzen sí centrumban történt, amikor a kislánya kék jelzésű pályán csúszott le. Információnk szerint az egyik kísérője megpróbálta őt megállítani, de olyan gyorsan haladt, hogy nem bírta megfogni, és a diák a pénztárbódénak csúszott. úgy tudjuk, volt rajta sisak, de az sem tudta megvédeni. A mentők 45 percig küzdöttek az életéért, de belehalt sérüléseibe. A tragédia okát a hatóságok vizsgálják. A híradó által megkérdezett síoktató szerint, a feljegesedett pálya is okozhatta a balesetet. „úgy vélem, hogy ő egy meredekebb helyről jött. és ott, ahova érkezett ez a kékpálya, ez valószínűleg nagyon jeges lehetett, és nem volt birtokában azoknak a technikáknak, amelyek alkalmasak arra, hogy a sízésünket szabályozzuk.” Nem csak elindulni, hanem vészhelyzet esetén megállni is megtanítják a gyerekeket ebben a budai síiskolában. A megfelelő eséstechnika ugyanis életmentő lehet. évente több mint 400 gyerek jár ide síelni, ezért külön programot dolgoztak ki, a gyerekek síbalesetek megelőzésére. ” A gyerek nem gyorsulhat fel, mert ha velem sízik, én megyek elől, és nem engedem, vagy ha megengedem, akkor én előre felmérem azt a terepet. A hó minőségét, a lejtő szögét, a kifutás lehetőségét. A három kritériumból valamelyik nem stimmel, akkor nagyon nagy baj van és baleset jön.” Ebbe a budai iskolába járt a kislány, az intézmény vezetői nem akartak nyilatkozni az ügyben, annyit sikerült megtudnunk, hogy a hazaérkező diákokat pszichológus várta, hogy fel tudják dolgozni a tragédiát. Továbbra is pótló buszok viszik az utasokat Dunaújváros és Pusztaszabolcs között, ahol szombaton kisiklott egy tehervonat több kocsija. A MáV tájékoztatása szerint a helyreállítással várhatóan csak a hét második felében végeznek, azt még nem tudni, hogy mekkora a kár. A tehervonat Adonyból tartott Rácalmásra, amikor a kilenc kocsi kisiklott. A szakértők szerint a balesetet valószínűleg műszaki hiba okozta, senki sem sérült meg, de a sínek megrongálódtak.

5 millió forint nyomravezetői díjat tűzött ki a budapesti kézgránátos robbantások ügyében az országos rendőrfőkapitány. Január 12-én a 12. kerületben, január 22.-én pedig a 14. kerületben robbant fel egy-egy kézigránát. Amiket távműködtetésű kertkapura tettek, és akkor indultak működésbe, amikor a kapukat kinyitották. A robbantásokban senki nem sérült meg. A vizsgálatok szerint mindkét helyszínen ugyanaz a tettes robbanhatott.

Kilencen meghaltak, és tizenketten megsebesültek egy öngyilkos merényletben, Afganisztánban. A jalalabadi repülőtéren, ahol jelentős a NATO támaszpont egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. A támadást tálib lázadók vállalták magukra, mint mondták bosszúból tették, mert az amerikai katonák múlt héten Koránokat égettek el. Kiégett autó maradt csak az öngyilkos merénylet után. A támadó belerohant kocsijával a jalalabadi repülőtér kapujába, és felrobbantotta magát. A detonációnak olyan nagy volt az ereje, hogy 4 közelben parkoló gépkocsi semmisült meg. „Kilencen meghaltak, tizenketten pedig megsebesültek. Az áldozatok között 6 civil, 2 őr, és egy katona van.”- mondta a tartomány szóvivője. Az öngyilkos merényletet a tálib mozgalom vállalta magára. Szóvivőjük azt mondta, ezzel bosszulták meg a bagrami, amerikai támaszponton történt Koránégetést. NATO katonák nem haltak meg a robbantásban, jól lehet az öngyilkos merénylő a katonák őrségváltásakor robbantotta fel magát. A jalalabadi repülőtér polgári, és nemzetközi katonai forgalmat bonyolít le. A légi kikötőt nagy erőkkel védik amerikai katonák, mivel itt található a NATO legfőbb légi központja. Nem csillapodnak a nyugat ellenes megnyilvánulások Afganisztán szerte, annak ellenére, hogy több magas rangú katonai vezető, illetve Barack Obama is bocsánatot kért azért, hogy az egyik támaszponton állítólag figyelmetlenségből elégették a Korán néhány példányát. A tüntetések, zavargások, robbantások már több mint egy hete tartanak. Pénteken megtámadták a magyar parancsnokság alatt álló tábort is, a tüntetőket a helyi erők tartották távol. A tűzpárbajban egy afgán meghalt, a magyar katonáknak nem esett bajuk.

Bírálta Barack Obamát Rick Santorum amiért az elnök bocsánatot kért a Koránégetésért. A republikánusok elnökjelöltségére esélyes azt mondta, a bagrami állomáson történő égetés nem volt szándékos, a Korán példányait véletlenül égették el, az amerikai katonákat viszont szándékosan ölték meg, ezért az afgánoknak kellene bocsánatot kérnie az Amerikai Egyesült államoktól 4 amerikai katona haláláért.

Meghiúsítottak egy Putyin elleni merényletet az orosz és az ukrán titkosszolgálatok. Az orosz állami tévé szerint az ukrajnai Odesszában letartóztattak több embert, akik a gyanú szerint merényletre készültek Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök ellen, közvetlenül a március 4.-ei elnökválasztás után. Putyin szóvivője megerősítette a jelentést, de további részleteket nem árult el. Az orosz és az ukrán titkosszolgálatok nem erősítették meg az információt, de nem is cáfolták. Sajtóhírek szerint Doku Umarov csecsen lázadó vezér akarta megölni Vlagyimir Putyint.

A Szíria elleni szankciók szigorításáról döntöttek Brüsszelben az unió külügyminiszterei. Kiszivárgott információk szerint a damaszkuszi rezsim újabb hét tagjának tiltották meg a beutazását az uniós tagállamokba és több személy vagyonát zárolták. Emellett befagyasztották a szíriai központi bank európai forrásait. Közben a MOL bejelentette, hogy felfüggeszti Szíriában a horvátországi leányvállalata az INA működését. Szíriában közben a tegnap népszavazás alatt is folytatódtak a fegyveres ellenállások, amelyekben jogvédők szerint legkevesebb húszan haltak meg. A referendumon az új alkotmány tervezetéről szavazhattak a választók. Az elnök szerint a dokumentum megnyitja az utat a többpárti választások előtt, amelyet várhatóan 3 hónapon belül tartanak. Az ellenzék azonban a népszavazás bojkottjára szólította fel támogatóit, és kijelentették, csak azt fogadják el, ha az elnök lemond.

A Némafilmes című fekete-fehér némafilm alkotói aratták a legnagyobb sikert az Oscar díjátadó gálán. A produkció összesen öt Oscart nyert. Többek között a legjobb film, a legjobb rendezés, és a legjobb színész díját is megkapta. A legjobb női színész díját Meryl Streep nyerte, a Vaslady című filmben nyújtott alakításáért. Tarolt a Némafilmes az idei Oscar gálán. Az alkotás 83 éve az első némafilm, amely a legjobb film kategóriájában elnyerte a gála díját. A húszas-harmincas évek Hollywoodjában, a némafilm korszak végén játszódó történetet Michel Hazanavicius rendezte, aki a legjobb rendező Oscarjával a kezében feleségének, a mellékszereplőként Oscarra jelölt Bérénice Bejónak mint filmje ihletőjének köszönte meg a díját. Jean Dujardin, a némafilmes sztárja, az első francia, aki átvehette a legjobb színész Oscar-szobrát. A legjobb színésznőnek járó díjat Meryl Streep vehette át, a Vaslady címszerepéért. Eddig ez a harmadik Oscarja, de eddig összesen tizenhétszer jelölték erre az elismerésre. ” Amikor meghallottam a nevemet, lelki szemeim előtt láttam, hogy fél Amerika azt mondja, ó ne már megint ő.”- mondja a 62 éves színésznő. A Vaslady című filmben, a volt brit miniszterelnököt Margaret Techert alakította, amikor hatalmának csúcspontján volt a 80-as években, illetve a napjainkban élő, idős, magányos asszonyt. Octavia Spencer a segítségben nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő, a Kezdők című filmben játszó Christofer Plummer pedig a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díját kapta. A legjobb idegen nyelvű film díját, egy iráni alkotás nyerte. A film egy házaspár válásának történetén keresztül mutatja be, a hagyományok, az igazságszolgáltatás, és a férfi-női viszonyát a mai Iránban. A Nader és Simin az első iráni Oscar díjas alkotás. A film korábban a Golden Globe díjat, és több rangos filmfesztivál, köztük a Berlinale díját is elnyerte.

Mától ismét jár a balatoni komp. A hajók 3 hete álltak le a jég miatt. A Hajózási Zrt. tájékoztatása szerint a tó nagy részén még vastag a jég, azonban a komp útvonalán a vízáramlatok miatt gyorsabb az olvadás. így már a szokásos, téli menetrend szerint óránként indulnak a járatok Szántódról, és Tihanyból.

Idén is magyar lehet az év ipari épülete. A világ leglátogatottabb építészeti portálja, az Art Daily év épülete versenyébe a Füleki borászat bodrogkeresztúri épülete is bejutott. Ha a közönségszavazáson győz az épület, akkor ez lesz a második év, amikor magyar borászat kapja a rangos elismerést. Kívülről minden ízében modern a bodrogkeresztúri borház. Az alapok azonban évszázadosak. Egy műemléki védelem alatt álló épületet alakítottak át. ” Ez az épületszárny, az új épületrész, itt található a tartályterünk, az erjesztő tér, a hordós tér.” A középkori falakat megőrizték, a terméskőből rakott oldalfalakat vakolatlanul hagyták. A pincészetben több száz hektoliter bort tárolnak a legmodernebb körülmények között. „Az új feldolgozónak megvalósítását az nehezítette, hogy egy régi műemlék házat össze kellett valahogy építenünk egy új technológiával. Tehát új, korszerű borászattal.” Az ipari funkciónak helyet adó új épületrészt a föld alá rejtették, csaknem 400 millió forintba került a beruházás. ” Az épület legnagyobb részét betoltuk a föld alá, az ipari rész bent van a föld alatt, a régi szép kőfalakat lehet látni. Az egészre pedig rátettünk, egy új nagyon modern kőtetőt.” A győzelem sokat segíthet a térség idegenforgalmának fellendítésében. Az egyik neves borszaklap a legjobb 10 borturisztikai úti célja közé választotta Tokaj hegyalját. ” Tokaj hegyalja felemelkedésének, egyik sikerének egyik kulcsa, hogy minél többen látogassak el a borvidékre. Turisták, borkedvelők Magyarországról, és külföldről is.” A verseny nagyon szoros, hiszen olyan világhírű épületekkel kell versengenie a bodrogkeresztúri pincészetnek, mint az angliai McLaren gyártó központ. Tavaly is magyar épület a badacsonytomaji borászat pincéje hozta el az első díjat. Hogy ez idén is így legyen, ehhez az arcdaily holnapján kell szavazni, március 6.-ig.

Először rendeztek Magyarországon kerekes székes szépségversenyt. A Miss Colours Hungary szépségverseny döntőjébe 8 lány jutott be. A győztes a 26 éves Varga Katalin Eszter lett, aki a sikerét az akadálymentesítés népszerűsítésére szeretné felhasználni. Egy utolsó sminkelés, egy igazítás a frizurán. ők nyolcan kerültek a szépségverseny döntőjébe, ami csaknem ugyanolyan minta többi verseny. A kerekes székes versenyzőknél is fontos a megjelenés s a kissugárzás. De emellett a hölgyek rátermettségét, elhivatottságát, valamint kommunikációs készségét is díjazta a zsűri, ez alapján döntötték el, hogy ki legyen a szépségkirálynő. ” A Miss Colours Hungary 2012 győztese, a királynő, Varga Katalin Eszter.” Varga Katalin Eszter nagykövetként szeretné felhívni a figyelmet a kerekes székesek eredményeire, valamint az akadálymentesítés fontosságára. „Gratulálunk Katának!” ” Sok mindenkinek szeretnék segíteni ezzel, hogy kerekes székes embereknek, valamennyivel tudjak segíteni a helyzetén, a mindennapjain. A döntő összes résztvevője kapott valamilyen nyereményt, és mindannyian nyertek egy két éjszakás, Balaton parti üdülést, egy akadálymentesített szállodában.

Szujó Zoltán következik a sporthírekkel, majd az időjárás jelentést láthatják. Híradót a szokott időben, fél 8- kor láthatnak legközelebb, én köszönöm figyelmüket, viszontlátásra!

Készítette: Udvardi Laura