Skip to main content

Jelnyelvi Híradó 2012.03.02.

  • 25 uniós ország, köztük Magyarország csatlakozott a pénzügyi paktumhoz, amely kemény takarékossági intézkedéseket ír elő.
  • élelmiszer ellenőrzést tartanak az áruházláncoknál és a raktárbázisokon, a génmódosított termékeket vizsgálják.
  • Rendeletben tiltotta meg az olasz kormány a tengerjáró hajóknak, hogy túl közel menjenek a parthoz.
  • Zenészek, színészek és sportolók ajánlották fel kedvenceiket jótékony célra.

Jó napot kívánok! Aláírták a pénzügyi paktumot, 25 uniós tagállam, köztük Magyarország vezetői. A dokumentum legfőbb eleme a tagországok költségvetési politikája. Ezért kemény takarékossági intézkedéseket ír elő számukra. Nagy-Britannia és Csehország nem csatlakozott a pénzügyi paktumhoz. írországban pedig népszavazással döntenek a dokumentumról. A telefonnál van az MTI hírcentrum tudósítója Vígh Zoltán. Szervusz, Zoli! Milyen eredményt hozhat ez a pénzügyi paktum az uniónak?”Jó napot! Szervusz, Zsuzsa! Ugyan csak 25-en írták alá a 27 állam és kormányfőből. Csehország és Nagy-Britannia nem csatlakozott, de magán a ceremónián az unió tanácsának elnöke azt mondta, az egyezmény hosszú távon megerősíti az unió gazdasági és pénzügyi helyzetét. Az euró övezeti országok kötelezik magukat a költségvetés egyensúlyban tartására, és ezt sokkal szigorúbban ellenőriznék. A dokumentumot aláíró Orbán Viktor szerint a megállapodás célja az erős euró, és ez javítja Magyarország helyét, helyzetét a világban. A miniszterelnök szerint ugyanakkor a paktum leírásai csak akkor lesznek érvényesek Magyarországra is, ha valamikor 2018 után csatlakozunk az euró zónához.” „Közben az Európai Parlament elnöke tegnap megkérdőjelezhetőnek nevezte, hogy célravezető-e az uniós források felfüggesztése. Mivel indokolta ezt Martin Schultz?” „Martin Schultz, aki ebben a minőségében tegnap először vett részt az Európai Tanács ülésén, mint az Európai Parlament elnöke, azt mondta, hogy a magyar régióknak szánt kohéziós alapok megvonása költségvetési döntése igazságtalan lenne, hiszen több más ország küzd Magyarországnál jóval nagyobb deficittel is, ez pedig kettős mérce lenne az Európai Bizottság részéről, hiszen a magyarokat büntetnék, míg mások esetleg ezt megúszhatják. Igaz a bizottságnak is van dilemmája, hiszen a szigorú szabályokat az ezt megelőző csúcstalálkozón hozták meg a tagállamok, éppen a szigor védelmében. De ettől függetlenül ez is jelzi, hogy milyen erős a vita, hiszen a tegnap vacsorával egybekötött tárgyaláson, az állam és kormányfők azt elemezték, hogyan lehetne újraindítani a gazdaság növekedését Európában. A költségvetési megszorítások éppen a legsebezhetőbb országokban inkább fojtogatják, mint erősítik, tehát a szankciók még ezen is csak rontanának.” Vígh Zoltán jelentkezett Brüsszelből, köszönjük szépen!

A miniszterelnök biztos abban, hogy Magyarországtól nem vonnak el uniós támogatásokat jövőre. Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorának Brüsszelből nyilatkozva elmondta, bár az uniós pénzügyminiszterek tanácsa a hónap közepén várhatóan azt kezdeményezi, hogy a következő évben függesszék fel a Magyarországnak járó kohéziós támogatások egy részét, a kormány azon dolgozik, hogy ennek ne legyen jelentősége. Emlékeztetett rá, hogy Brüsszelben elismerik Magyarország erőfeszítéseit, és idén illetve jövőre, csak hét uniós országban lesz a magyarországinál alacsonyabb a hiány, és az államadósságok is csak néhány tagállam tudja csökkenteni ebben a 2 évben, köztük Magyarország. Szerbia hivatalosan is uniós tagjelölt lett. Erről tegnap állapodtak meg az Európai Unió állam és kormányfői Brüsszelben. Arról viszont nincs döntés, hogy a csatlakozási tárgyalások is megkezdődnének Szerbiával. A volt Jugoszláv tagállamok közül Szlovénia már tagja az EU-nak Horvátország jövőre lép be, Macedónia és Montenegró pedig szintén hivatalos tagjelölt. Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról várhatóan szeptemberben döntenek az unió vezetői.

Országos élelmiszer ellenőrzést tart az áruházláncoknál és a raktárbázisokon a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. Elsősorban azt ellenőrzik majd, hogy árulnak-e illetve tárolnak-e génmódosított termékeket. és h igen akkor feltűntetik-e, hogy GMO-t tartalmaznak. Az ellenőrzéseket a vidékfejlesztési miniszter rendelte el. Azonnali hatállyal, országos elsősorban GMO-s termékekre vonatkozó élelmiszerellenőrzést rendelt el a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor szerint, idézzük:- Megengedhetetlen, hogy a köznyugalmat gyanús GMO-val szennyezett élelmiszerekről szóló hírek zavarják meg. Az uniós szabályok egyébként nem tiltják, hogy génmódosított anyagokat tartalmazzanak, de azt jól látható módon fel kell tüntetni a csomagoláson Az ellenőrzéseket a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal irányításával a megyei kormányhivatalok állategészségügyi és élelmiszer ellenőrző igazgatóságának munkatársai végzik. A hivatal szigorú vizsgálatokat tart a raktárakban, és az áruházláncoknál. Tavaly egyébként 5000 hektárnyi területen találtak GMO fertőzött kukoricát és szóját. Emiatt 6 helyen szántották ki a génmódosított magból származó termést a hatóságok. A gazdákat kártalanították.

újabb vádiratot nyújt be várhatóan egy hónapon belül Hunvald György hetedik kerületi polgármester ellen a Központi Nyomozó Főügyészség. Hunvald György mellett, Veinek Leonárd korábbi zuglói polgármester is a vádlottak padjára kerülhet. Az ügyészség szerint fiktív megbízási szerződéseket kötöttek a másik önkormányzat szocialista és szabaddemokrata képviselőivel. A Hunvald György ellen folyó másik büntetőeljárásról Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője beszélt tegnap az M1 Este című műsorában. Ebben az ügyben Hunvald Györgyöt és Veinek Leonárdot volt zuglói polgármestert két rendbeli jelentős hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják. „A hetedik és a tizennegyedik kerület volt polgármesterei egymás ismerőseinek, képviselőtársaknak fiktív tanácsadói szerződések útján juttattak pénzeket.” A gyanú szerint a fiktív szerződésekkel több száz millió kárt okoztak az önkormányzatnak. A két volt polgármester mellett további nyolc ember, többségben szocialista és szabaddemokrata önkormányzati képviselő ellen folyik eljárás. A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben befejezte a nyomozást, a vádemelésről várhatóan egy hónapon belül döntenek.

Hárman meghaltak, amikor lezuhant és kigyulladt Frankfurt közelében egy kisrepülőgép tegnap este. A Cesna típusú gép az ausztriai Linzből indult útnak, amikor a pilótán és a másodpilótán kívül három utas tartózkodott a fedélzetén. A roncsok közül három holttestet emeltek ki, egyenlőre nem találják a fedélzeten tartózkodó két másik embert. A baleset okát még vizsgálják.

Rendeletben tiltja meg az olasz kormány a tengerjáró hajóknak, hogy túl közel menjenek a parthoz. Az intézkedés fő oka a Costa Concordia óceánjáró balesete. A luxushajó januárban túl közel ment Gillio szigetéhez, és zátonyra futott, több mint harmincan haltak meg. A Costa Concordiát üzemeltető cégnek két hónapon belül már második hajója szenvedett balesetet. A Costa Allegrán hétfőn ütött ki tűz a gépházban. Teljesen meggyötörve szálltak partra a Seychelles szigeteken a Costa Allegra utasai. A luxushajót több nap alatt vontatta a kikötőbe egy francia halászhajó. Ez idő alatt sem áram, sem légkondicionálás, sem meleg étel nem volt az óceánjárón. Bár a Costa Allegrát üzemeltető cég kárpótlásként két hetes szárazföldi nyaralást is felajánlott nekik a szigeteken. Sokan nem fogadták el az ajánlatot, inkább hazautaztak. ” Semmi kedvem nem volt maradni, a hajóúton megbetegedtem, inkább megyek az orvoshoz.”- mondja egy utas a római repülőtéren. A Costa Allegra személyzetének tagja azt mondta, szerencse a szerencsétlenségben, hogy a hajón nappal gyulladt ki a gépház, máskülönben káosz uralkodott volna a hajón. A Costa Allegrát ugyanaz a cég működteti, mint januárban az olasz partoknál zátonyra futott Costa Concordiát. A balesetben akkor 25 ember tűnt el, hetet a mai napig nem találtak meg. Az olasz kormányrendeletet hozott. Amelyben megtiltja a tengerjáró hajóknak, hogy túl közel menjenek a partokhoz.

Füttykoncerttel, és tojásdobálással fogadták Nicholas Sárközyt a franciaországi baszk föld székhelyén. A francia államfő a hamarosan kezdődő elnökválasztás jobb oldali jelöltjeként látogatott el a városba. Autójából kiszállva, csak nagy nehezen, rendőri kísérettel sikerült eljutni a kávéházig, ahol választóival találkozott volna. A kávéház előtt hatalmas tömeg gyűlt össze, ezért a testőrei bemenekítették az épületbe. A helyszínre érkező rohamrendőrök egy órával később tudták kihozni onnan.

Tűzoltógyakorlatot tartott tegnap éjszaka a kettes metró vonalán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A szituáció szerint kigyulladt egy szerelvény, és sokan megsérültek. A tűzoltók légzőkészülékkel mentek az alagútba és kikísérték az utasokat. Az utasokat a mentősök látták el, azért ezen a vonalon gyakorlatoztak, mert a kettes metró biztonsági berendezéseit nemrég felújították, és ezeket le kellett tesztelni.

Sokba kerülhet a folyosón hagyott cserepes virág. Ha a tűzoltóság ilyet talál az épületekben, akár 100 ezer forintra is megbüntetheti a lakókat. Egy fővárosi házban nemcsak növényeket, hanem bútorokat is találtak a folyosókon. A katasztrófavédelem szerint, ha tűz lenne az épületben nem biztos, hogy oltani tudnának. Januártól a hatóság szúrópróba szerűen ellenőrzi az emeletes épületeket.” Ez is a sarokban volt, nem volt útban, de a tűzoltóknak igenis útban volt.” Ezek a növények akadályozták a tűzoltók munkáját, eddig. A hét elején még a folyosókon voltak, azóta a lakók már összegyűjtötték őket. ” Azt mondja, 1 méter 40 cm marad szabadon.” Az egyik lakó megmérte, és azt mondta nem hiszi el, hogy ne lenne elegendő helyük a tűzoltóknak. Ebben a 15 emeletes házban több szabálytalanságot is talált a katasztrófavédelem a virágok tárolásán túl. Ezért is akarják megbüntetni a házat 1,5 millió forintra. A közös képviselő szerint először figyelmeztetni kellett volna az itt élőket. ” A társasházunkban jellemzően alacsony jövedelmű, illetve nyugdíjasok laknak, nem tudjuk miből kifizetni a bírságot.” Bár a szabályok előírták, hogy a tűzoltók mozgását semmi se akadályozza a társasházakban, január óta sokkal szigorúbban ellenőrzik, és már bírságolhatnak is a tűzoltók. ” A tárgyak, virágállványok azok mind szűkítik a közlekedési utat. Azt a közlekedési utat amelyet az emberek normál közlekedésre használnak.” A szakértő hozzátette, a legnagyobb akadály a folyosót lezáró vasrács okozza. A katasztrófavédelem ezért szúrópróba szerűen ellenőrzi a társasházakat a fővárosban. Ha szabálytalanságot találnak, akkor az új szabály szerint akár 100 ezer forintot is kiszabhatnak emeletenként.

Jótékony célra ajánlották fel kedvenc plüssállataikat ismert emberek. A Fogadj örökbe egy macit! című akció végén végül elárverezik a gyűjteményt. A pénzből a fogyatékkal élők foglalkoztatását szeretnék támogatni. Van rendőr és Tv maci, jeges és barnamedve a felajánlott figurák között. Ez a legnagyobb másfél méteres, a legkisebb pedig 10 centis. A legidősebb már több mint 80 éves hiányzik az egyik szeme és a füle is megviselt. Egykor Klapka György játszott vele. 57 híres ember, köztük zenészek, színészek és sportolók hozták el gyerekkori kedvenceiket. Volt, aki utoljára megölelgette, így búcsúzott mackójától, közben sokakban előjöttek a gyerekkori élmények is. „Együtt táncoltunk, együtt futottunk, együtt voltunk az ágyikóba, együtt aludtunk téli álmot, tehát sokat kapott tőlem, meg én is tőle.” Törőcsik Mari Charlie-t keresi, szeretné, ha másoknak is erőt adna. „Kútvölgyi kórház intenzív osztályán nem látogathatott csak a családom, de Makk Karcsi beküldött nekem egy ilyen mackót, hogy ne legyek egyedül. Az összegyűlt plüssfigurákat több városban is kiállítják, majd később elárverezik. ” Az onnan befolyó összegből szeretnénk létrehozni azt az alapítványt, ami reményeim szerint még 2012-ben működtetni tudna egy olya manufaktúrát, ami a fő célkitűzés, hogy a fogyatékkal élők számára tudunk újabb munkahelyeket teremteni.” A mackómanufaktúrában a tervek szerint plüssállatokat gyártanak majd megváltozott munkaképességű emberek. Az ő segítségükre egy alapítványt is létrehoznak az aukción befolyt összegből. Magyarországon ugyanis a 600 ezer fogyatékkal élő közül csak minden 10.-nek van munkahelye, míg nyugat-Európában minden 2.-nak. A program célja, hogy Magyarország ebből a célból is ledolgozza lemaradását.

Magyar hárs lett az európai év fája. Az online szavazáson a felsőmocsoládi öreg hárs fölényesen verte a mezőnyt. 1300 szavazattal lett lekörözve a második helyen végző köpeci szilt. Hét öreg európai fa közül az internetezők választották ki, hogy melyik legyen az év fája. A díjátadó Brüsszelben lesz.

Háromszáz forintos diákjegyet vezetett be márciustól a Magyar állami Operaház. Minden előadásra 120 kedvezményes jegyet lehet venni, ezeket az előadás előtt 2 órával, a diákigazolvány felmutatásával lehet megvenni a pénztáraknál. Az első napon az Operaház igazgatói személyesen árulták a diákjegyeket. Nemcsak a tegnapi előadásra, hanem a következő 3 nap előadásaira is.

Folyamatosan kapja a telefonos gratulációkat az a budapesti ügyvéd, aki szerdán megnyerte a Maradj talpon! című játék főnyereményét. A fiatalember a pénzből először írországba utazik majd a feleségével, később pedig majd a világ leghosszabb vasútvonalát akarja végigutazni, a Transzszibérai expresszel. „Kaptam az üzeneteket, telefonokat, hangposta üzeneteket, hiszen nem tudott mindenki utolérni, facebookon…” Egyetlen születési, vagy névnapján sem kapott annyi üzenetet az újdonsült milliomos Bajorfi ákos, mint a szerdai Maradj Talpon! után. Rokonai, barátai, ismerősei hívták és gratuláltak neki. „Volt pár célzás arra, hogy mikor megyünk el egy jobb étterembe, és állom én a cehhet, hát mondtam, hogyha majd megérkezik a nyeremény.” A 29 éves budapesti ügyvéd az első 8 párbaj után gondolkodás nélkül továbbment, a 9.-nél felmerült benne, hogy megáll. „Hozzunk enni, innivalót?” „Jó, egyszer élünk, menjünk tovább!” Végül folytatta a játékot és az utolsó párbajt is megnyerte.” Mi pedig ünnepelni fogunk, hiszen a Maradj talpon!-ban először most 25 millió forintot nyert a játékos.” A fiatalember a pénzből először felesége álmát teljesíti, és hamarosan elutaznak írországba, később pedig a saját álmát valósítja meg és a Transzszibériai expresszel végigutazik a világ leghosszabb vasútvonalán Moszkva és Vlagyivosztok között.

Következnek a sporthírek, majd az időjárás jelentés, híradót legközelebb fél 8-kor láthatnak, legyen kellemes a hétvégéjük, viszontlátásra!

Készítette: Udvardi Laura