Skip to main content

Közérdekű információ

Január 20-áig, azaz legkésõbb hétfõn (személyesen fiókzárásig, interneten éjfélig) le kell adni a nyilatkozatát a bankjának annak, aki már februártól havonta kétszer ingyenesen szeretne hozzájutni a pénzéhez. A lehetõséget a parlament még novemberben szavazta meg azzal az indoklással, hogy mindenkinek joga van díjmentesen hozzájutni a fizetéséhez akkor is, ha azt bankszámlára utalja a munkahelye. Így havonta legfeljebb 150 ezer forintot díj- és tranzakciósilleték-mentesen mindenkinek fel kell tudnia venni a számlájáról, aki ezt igényli.Hogy a rendszerrel ne lehessen visszaélni (ne lehessen több bankszámlát is ingyenesen leapasztani), nyilatkozniuk kell az ügyfeleknek, azaz meg kell jelölniük, melyik bankszámlájukról fognak élni a lehetõséggel. A nyilatkozatokat már december 1-jétõl le lehetett adni, és most még van pár nap, hogy a lehetõ legkorábbi idõponttól járjon mindenkinek a pénzügyi rezsicsökkentés.

Akkor sincs nagy baj, ha valaki lekési a január 20-i határidõt – legfeljebb egy hónappal késõbb kezdõdik számára az ingyenesség. Bármelyik hónap 20-áig a jövõben is lehet majd nyilatkozni, ilyenkor mindig a rá következõ hónaptól jár a szolgáltatás.

Ezen egyébként a bankok mindenképpen buknak, mivel nekik a tranzakciós illetéket a havi 150 ezer forintok után is be kell fizetniük az államnak. Ezért résen kell lenni, hogy a veszteségeiket vajon hol akarják majd kompenzálni. A törvény ugyan tiltja, a pénzügyi felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank pedig árgus szemekkel figyeli, hogy ne emeljenek meg más díjakat a díjmentes pénzfelvételért cserébe, mégsem árt odafigyelni.

www.origo.hu